00000

Enkel och lättlagad med mycket nyttiga rotsaker och viss sötma från chilisåsen. En rätt som passar bra till vardags men som också kan serveras som en lite finare bjudrätt.

För 4 person(er)

Ingredienser

400 g laxfilé i tärningar
1 tsk salt
100 g purjolök
2 morötter
50 g rotselleri
2 potatisar
1 fänkål
1 msk smör
8 dl vatten
2 msk fiskbuljong koncentrerad, (Knorr)
2 timjan kvistar
2 msk chilisås av ketchuptyp
1 krm svartpeppar

Sås

1 burk lättcrème fraiche
1 vitlök klyfta, hackad
2 msk chilisås av ketchuptyp

1. Salta laxtärningarna. Skölj och skiva purjolöken. Skala morötter, selleri och potatis. Skär rotsakerna i mindre bitar eller strimlor.
Ansa och strimla fänkålen.
Fräs alla rotsaker i smöret i en gryta några minuter. Tillsätt vatten, buljong och timjan. Låt koka på svag värme tills rotsakerna börjar kännas mjuka, ca
10 min.
2. Tillsätt chilisås och laxtärningar och låt grytan sjuda 3-5
min tills laxen känns färdig.
Smaka av med svartpeppar.
3. Rör ihop såsen och servera den till soppgrytan.