Soppgryta med lax

Enkel och lättlagad med mycket nyttiga rotsaker och viss sötma från chilisåsen. En rätt som passar bra till vardags men som också kan serveras som en lite finare bjudrätt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g laxfilé - i tärningar
  • 1 tsk salt
  • 100 g purjolök
  • 2 morötter
  • 50 g rotselleri
  • 2 potatisar
  • 1 fänkål
  • 1 msk smör
  • 8 dl vatten
  • 2 msk fiskbuljong - koncentrerad, (Knorr)
  • 2 timjan - kvistar
  • 2 msk chilisås - av ketchuptyp
  • 1 krm svartpeppar

Sås

  • 1 burk crème fraiche - lätt
  • 1 vitlök - klyfta, hackad
  • 2 msk chilisås - av ketchuptyp

Gör så här

  1. Salta laxtärningarna. Skölj och skiva purjolöken. Skala morötter, selleri och potatis. Skär rotsakerna i mindre bitar eller strimlor. Ansa och strimla fänkålen. Fräs alla rotsaker i smöret i en gryta några minuter. Tillsätt vatten, buljong och timjan. Låt koka på svag värme tills rotsakerna börjar kännas mjuka, ca 10 min.

  2. Tillsätt chilisås och laxtärningar och låt grytan sjuda 3-5 min tills laxen känns färdig. Smaka av med svartpeppar.

  3. Rör ihop såsen och servera den till soppgrytan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!