Soppgryta med julrester
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 300 g rotfrukter - blandade, t ex rotselleri, morot, kålrot eller palsternacka
- 5 kryddpepparkorn
- 1 tsk timjan
- 2 msk olivolja
- 3 dl vitt vin - torrt
- 12 dl vatten
- 2 kycklingbuljong - tärningar eller kalvbuljongtärningar
- 1 lagerblad
- 4 potatisar - kalla, kokta
- 24 köttbullar - stekta eller 400 g tärnad julskinka
- 1 - 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Pepparrotsströssel
- 0,5 citron
- 0,5 dl persilja - hackad
- 2 msk pepparrot - färsk riven
Tillbehör
- dijonsenap - grovkorning
Gör så här
-
1. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. Skala och skär rotfrukterna i 1–2 cm stora tärningar.
-
Fräs lök, vitlök, rotfrukter, kryddpeppar och timjan i olja i en gryta. Tillsätt vinet och låt det koka in 2–3 min. Tillsätt vatten, buljongtärningar och lagerblad. Låt koka upp och sjud under lock 5–10 min tills rotfrukterna är nätt och jämnt mjuka.
-
Strössel: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med persilja och pepparrot.
-
Skär potatisen i klyftor eller skivor. Blanda ner potatis och köttbullar eller skinka i soppgrytan. Krydda med salt och peppar. Servera med pepparrotsströssel och senap.