Soppgryta med julrester

Soppgryta med julrester är en matig soppgryta som värmer i mellandagarna. Variera köttbullarna med tärnad julskinka, beroende på vad som finns kvar. Pepparrots-strössel och grovkornig senap gör att soppgrytan känns som en ny husmansklassiker!  
Malin Landquist
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g rotfrukter - blandade, t ex rotselleri, morot, kålrot eller palsternacka
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 12 dl vatten
  • 2 kycklingbuljong - tärningar eller kalvbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 4 potatisar - kalla, kokta
  • 24 köttbullar - stekta eller 400 g tärnad julskinka
  • 1 - 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Pepparrotsströssel

  • 0,5 citron
  • 0,5 dl persilja - hackad
  • 2 msk pepparrot - färsk riven

Tillbehör

  • dijonsenap - grovkorning

Gör så här

  1. 1. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. Skala och skär rotfrukterna i 1–2 cm stora tärningar.

  2. Fräs lök, vitlök, rotfrukter, kryddpeppar och timjan i olja i en gryta. Tillsätt vinet och låt det koka in 2–3 min. Tillsätt vatten, buljongtärningar och lagerblad. Låt koka upp och sjud under lock 5–10 min tills rotfrukterna är nätt och jämnt mjuka.

  3. Strössel: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med persilja och pepparrot.

  4. Skär potatisen i klyftor eller skivor.  Blanda ner potatis och köttbullar eller skinka i soppgrytan. Krydda med salt och peppar. Servera med pepparrotsströssel och senap.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!