4.34.34.34.34.3

Krämig och len soppa. Pistaschnötter och kallrökt lax känns ­festligt och lyxigt. Du kan även servera denna soppa som förrätt, halvera då receptet.

För 4 personer:

Ingredienser

750 g palsternackor
350 g potatis
1 gul lök
3 grönsaksbuljongtärningar
250 g kvarg, (10 %)
200 g lax, kallrökt, i skivor
0,5 dl pistaschnötter, skalade
200 g baguette, gärna av ­surdegstyp
olivolja, vitvinsvinäger, salt, ­nymald svartpeppar

30 minuter 

Soppa med rostad palsternacka, pistaschnötter och kallrökt laxröra – gör så här:

  1. Skala palsternackorna och skär hälften i tunna skivor och hälften i stavar, 1–2 cm tjocka. Skala och skär potatis och lök i tunna skivor, gärna på mandolin.
  2. Fräs löken mjuk i 1/2 msk olja i en kastrull, ca 2 min. Tillsätt palsternacks- och potatisskivor, 13 dl vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 10 min.
  3. Stek palsternacksstavarna runt om i 1/2 msk olja tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 6 min.
  4. Rör i hälften av kvargen i soppan och mixa slätt med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).
  5. Krydda med 1 1/2 msk vinäger, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  6. Finhacka laxen och blanda med resterande kvarg och 1 krm salt. Grovhacka nötterna.
  7. Häll upp soppan i portions­skålar. Fördela den rostade ­palsternackan och nötter i ­skålarna. Servera soppan med brödskivor och laxröra. Droppa 1/2 tsk olja  över varje portion.

Köpa mandolin? Här är vår favorit
mandolin

Mandoliner kommer i alla former och färger. Många tar stor plats och ska byggas ihop innan du ens kan börja skiva din gurka. Alla sådana går bort. Den här mandolinen från Kyocera med keramisk egg är helt fantastisk! Tack vare att den är så smidig kommer den också fram väldigt ofta. Enda tillbehöret – en plastgrunka att hålla grönsakerna med – är helt nödvändig för att du ska ha fingertopparna kvar. Läs mer och köp här.