Soppa med rostad palsternacka, pistaschnötter och kallrökt laxröra

Krämig och len soppa. Pistaschnötter och kallrökt lax känns ­festligt och lyxigt.
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 750 g palsternackor
  • 350 g potatis
  • 1 gul lök
  • 13 dl vatten
  • 3 grönsaksbuljongstärningar
  • 250 g kvarg - (10 %)
  • 200 g lax - kallrökt, i skivor
  • 0,5 dl pistaschnötter - skalade
  • 200 g baguette - gärna av ­surdegstyp
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala palsternackorna och skär hälften i tunna skivor och hälften i stavar, 1–2 cm tjocka. Skala och skär potatis och lök i tunna skivor, gärna på mandolin.

  2. Fräs löken mjuk i 1/2 msk olja i en kastrull, ca 2 min. Tillsätt palsternacks- och potatisskivor, 13 dl vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 10 min.

  3. Stek palsternacksstavarna runt om i 1/2 msk olja tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 6 min.

  4. Rör i hälften av kvargen i soppan och mixa slätt med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).

  5. Krydda med 1 1/2 msk vinäger, 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  6. Finhacka laxen och blanda med resterande kvarg och 1 krm salt. Grovhacka nötterna.

  7. Häll upp soppan i portions­skålar. Fördela den rostade ­palsternackan och nötter i ­skålarna. Servera soppan med brödskivor och laxröra. Droppa 1/2 tsk olja  över varje portion.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!