Soppa av rostad pumpa med pancettaströssel och krutonger

Recept på soppa av rostad pumpa med pancettaströssel och krutonger. Den krämiga soppan kan göras ­dagen före. Värm den vid servering och strö över pancetta.

35 minuter + 45 minuter i ugn

Recept: Soppa av rostad pumpa med pancettaströssel och krutongee

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär pumpan i klyftor och ta bort kärnorna. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och strö över flingsaltet. Rosta mitt i ­ugnen 30–40 min, tills pumpa­köttet är mjukt. Låt svalna. Gröp ut pumpaköttet och släng skalen.
  2. Krutonger: Rosta baguette­skivorna lätt. Blanda parmesan och smör och bred blandningen på skivorna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 3 min, tills de fått fin färg.
  3. Skala och strimla löken. Skala och skär vitlöken i tunna skivor.
  4. Fräs pancettan krispig i en gryta, 5–7 min. Ta upp den på en tallrik.
  5. Smält smöret i grytan. Lägg i lök och vitlök och fräs ca 3 min. Tillsätt pumpan och ca 2/3 av pancettan. Smula ner buljong­tärningarna och blanda väl. Tillsätt vattnet och koka soppan under lock ca 15 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med salt. Smula resten av pancettan. Strö den och persiljan över soppan. Servera med krutongerna.

 

Vintips till pumpasoppan:

 
McManis Viognier 2012 (6290) USA, 89 kr.
Romatiskt vitt vin med något blommig smak med drag av citrusfrukter och kryddor.
 

Recept från