Sonjas godaste äppelkaka

Sonjas har smaksatt sin äppelkaka med citron och kardemumma.
Allt om Mat

Deg

  • 150 g smör
  • 1 msk florsocker
  • 210 g vetemjöl
  • 1,5 msk vatten

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 0,5 citron - finrivet skal
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk kardemumma - stött
  • 4 äpplen

Topping

  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl mandel - flagad

Gör så här

  1. Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sek till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.

  3. Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!