Somrig jordgubbstårta – klassiskt recept

3.83.83.83.83.8

Baka en klassisk jordgubbstårta som aldrig blir omodern. Den här sommartårtan tar man gärna en extra bit av. Gör tårtan i god tid så att den hinner safta till sig i kylskåpet över natten. Perfekt till både midsommar, födelsedagsfesten och sommarfikat.

För 10 bitar

Ingredienser

Botten:


1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 st medelstora ägg
2 dl strösocker
0,5 msk smör

1,5 msk ströbröd

Vaniljkräm:

5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
5 st äggulor
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
25 g smör

Fyllning:

1 dl drickfärdig jordgubbssaft

2 dl jordgubbssylt
200 g jordgubbar

Garnering

3-4 dl vispgrädde
jordgubbar

55 minuter

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker så att blandningen blir ljus och pösig. Sockret ska ha löst sig helt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda.
  2. Häll upp i formen. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.
  3. Vaniljkräm: Blanda grädde, äggula, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen. Blanda i vaniljsockret. Låt kallna.
  4. Vänd ner vispad grädde när det är dags att lägga ihop tårtan.
  5. Ihopläggning: Skär tårtbottnen i tre delar. Pensla bottnarna med saft. Skär jordgubbarna i små bitar och blanda med vaniljkrämen.
  6. Bred jordgubbssylt och därefter vaniljkräm på de två understa bottnarna. Lägg på den översta bottnen. Plasta in tårtan noga och låt den safta till sig i kylen, gärna några timmar.
  7. Garnera med grädde och jordgubbar.