45 minuter + 1 1/2 timme i ugn
Sommartårta med jordgubbar – gör så här:
- Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker och citronsaft, lite i taget, och vispa till en blank marängsmet. Blanda i kokosen.
- Bred ut marängsmeten till en rundel, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i mitten på rundeln med en sked.
- Grädda marängbottnen mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna på galler och dra bort papperet.
- Curd: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt sockret. Låt sjuda utan lock ca 3 min. Tillsätt äggulor och smör och sjud under omrörning tills det börjar tjockna. Låt curden svalna och ställ den sedan i kylen för att stelna.
- Vispa grädden. Snoppa och halvera jordgubbarna.
- Bred rabarbercurden på marängen och täck med grädden. Stick i jordgubbarna och garnera med citronmeliss och eventuellt jordgubbsblad. Servera genast.