4.54.54.54.54.5

Kokosmaräng, syrlig rabarbercurd, grädde och jordgubbar. Voilà – en supergod tårta full av underbara försommarsmaker.

För 8-10 personer:

Ingredienser

3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk citron, pressad
2 dl kokosflingor

Curd:

100 g rabarber
1 dl strösocker
3 äggulor
75 g smör

Fyllning:

3 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar

Garnering:

citronmeliss
jordgubbsblad, ev

45 minuter + 1 1/2 timme i ugn

Sommartårta med jordgubbar – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker och citronsaft, lite i taget, och vispa till en blank marängsmet. Blanda i kokosen.
  2. Bred ut marängsmeten till en rundel, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i mitten på rundeln med en sked.
  3. Grädda marängbottnen mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna på galler och dra bort papperet.
  4. Curd: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt sockret. Låt sjuda utan lock ca 3 min. Tillsätt äggulor och smör och sjud under omrörning tills det börjar tjockna. Låt curden svalna och ställ den sedan i kylen för att stelna.
  5. Vispa grädden. Snoppa och halvera jordgubbarna.
  6. Bred rabarbercurden på marängen och täck med grädden. Stick i jordgubbarna och garnera med citronmeliss och eventuellt jordgubbsblad. Servera genast.

 

Fler recept med: Bakning, Tårtor