00000

Recept på sommarpaj med färska bär och mascarpone. Mandelmassebottnar kan du baka i förväg och frysa in. Bara att fylla och grädda när du ska ha kalas.

För 1 10 bitar

Ingredienser

Sommarpaj med färska bär och mascarpone

100 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning

1/2 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker
250 g mascarponeost
2 msk mjölk
250 g hallon, blåbär, björnbär

Garnering

250 g hallon, blåbär, björnbär
florsocker

Tillbehör

ev. vispad grädde

Ca 40 min + 45 min i ugn

Sommarpaj med färska bär och mascarpone – gör  så här:

  1. Pajdeg:  Riv mandelmassan grovt. Skär smöret i tärningar och blanda med mandelmassa och mjöl till en deg. Tryck ut degen i en form med veckad kant och löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda formen mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Fyllning: Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor och socker fluffigt. Rör ut mascarponeosten med mjölken. Blanda ost och vaniljfrön med ägg- och sockerblandningen. Häll krämen i formen. Strö bären över fyllningen. Grädda mitt i ugnen 30–35 min. Låt kallna.
  4. Garnering: Garnera kakan med färska bär. Pudra över florsocker. Serveras ljummen eller kyld, eventuellt med en klick vispgrädde.