44444

Recept på sommarpaj med färska bär och mascarpone. Mandelmassebottnar kan du baka i förväg och frysa in. Bara att fylla och grädda när du ska ha kalas.

För 10 bitar:

Ingredienser

100 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt
2,5 dl vetemjöl

Fyllning:

0,5 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker
250 g mascarponeost
2 msk mjölk
250 g bär, t ex hallon, blåbär, björnbär

Garnering:

250 g bär, t ex hallon, blåbär, björnbär
florsocker

Tillbehör:

grädde, vispad

40 minuter + 45 minuter i ugn

Sommarpaj med färska bär och mascarpone – gör  så här:

  1. Riv mandelmassan grovt. Skär smöret i tärningar och blanda med mandelmassa och mjöl till en deg. Tryck ut degen i en form med veckad kant och löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 175°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Fyllning: Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor och socker fluffigt. Rör ut mascarponeosten med mjölken. Blanda ost och vaniljfrön med ägg- och sockerblandningen. Häll krämen i formen. Strö bären över fyllningen. Grädda mitt i ugnen 30–35 min. Låt kallna.
  4. Garnering: Garnera kakan med färska bär. Pudra över florsocker. Servera pajen ljummen eller kyld med en klick vispgrädde.
Fler recept med: Bakning, Frukt och bär, Pajer