Sommarpaj med färska bär och mascarpone

Recept på sommarpaj med färska bär och mascarpone. Mandelmassebottnar kan du baka i förväg och frysa in. Bara att fylla och grädda när du ska ha kalas.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl vetemjöl

Fyllning

  • 0,5 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 250 g mascarponeost
  • 2 msk mjölk
  • 250 g bär - t ex hallon, blåbär, björnbär

Garnering

  • 250 g bär - t ex hallon, blåbär, björnbär
  • florsocker

Tillbehör

  • grädde - vispad

Gör så här

  1. Riv mandelmassan grovt. Skär smöret i tärningar och blanda med mandelmassa och mjöl till en deg. Tryck ut degen i en form med veckad kant och löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 175°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Fyllning: Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor och socker fluffigt. Rör ut mascarponeosten med mjölken. Blanda ost och vaniljfrön med ägg- och sockerblandningen. Häll krämen i formen. Strö bären över fyllningen. Grädda mitt i ugnen 30–35 min. Låt kallna.

  4. Garnering: Garnera kakan med färska bär. Pudra över florsocker. Servera pajen ljummen eller kyld med en klick vispgrädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!