Sommarens bärpaj

Vilka bär du väljer är en smaksak. Här har vi blandat jordgubbar, hallon, blåbär med mer exotisk physalis, men persikor och aprikoser skurna i klyftor blir också gott.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 125 g smör
  • 1 äggula

Creme patissiere

  • 3 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 3 äggulor

Fyllning

  • 250 g jordgubbar
  • 1 dl hallon
  • 1 dl blåbär
  • 20 physalis

Gelé

  • 4 gelatinblad
  • 0,75 dl saft - koncentrerad, t ex jordgubb
  • 1,25 dl vatten

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl och socker. Arbeta in smöret med fingrarna och sist äggulan. Eller kör alltsammans helt kort i matberedaren.

  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm diameter. Kyl den 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 200°. Grädda formen mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt den svalna.

  4. Creme patissiere: Vispa ihop och koka upp mjölk, socker och majsstärkelse i en rostfri kastrull. Sänk sedan värmen till låg. Rör samman äggulorna och vispa ner dem. Fortsätt vispa över värme tills krämen tjocknar, häll då genast upp den i en skål och låt den kallna.

  5. Gelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm saft och vatten, lyft upp och smält gelatinbladen däri. Kyl och rör om emellanåt.

  6. Bred ut krämen i pajskalet, lägg bären ovanpå. Och när gelét har börjat bli simmigt skedar du det över bären.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!