1. Pajdeg: Blanda samman vetemjöl, smör och äggulor i matberedare. Tillsätt vattnet och kör hastigt ihop degen. Kavla ut degen. Smörj en pajform, 28 cm i diameter, och strö ut solrosfröna i botten och en bit upp runt kanten. Tryck ut pajdegen i formen. Ställ kallt 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min. Tärna eller mosa potatisen.
3. Lägg potatis och örter i pajskalet och smula över getost.
4. Vispa samman ägg, gräddfil, mjölk, salt och peppar. Häll det i formen. Grädda pajen ca 40 min.
5. Garnera med körsbärstomater och kvistar av färska örter.
Solrosquiche med potatis och getost
Strö solrosfrön i en smord pajform innan degen trycks ut, de ger god smak och knaprig konsistens. Om pajen bakas i god tid kan den värmas ugnen på 125° ca 30 min innan den serveras. Täck då med aluminiumfolie.
För 6 person(er)
Ingredienser
Pajdeg
5 dl | vetemjöl, (300 g) |
150 g | smör, kallt, i bitar |
2 | äggulor |
2 msk | vatten |
Till formen
2 msk | smör |
0,5 dl | solrosfrön |
Fyllning
8 | potatisar, kokta, skalade (ca 700 g) |
2 dl | örter, hackade; basilika, gräslök och persilja |
50 g | getost |
5 | ägg |
3 dl | gräddfil |
1 dl | mjölk |
1 tsk | salt |
0,5 krm | cayennepeppar |
Tillbehör
körsbärstomater | |
örter, färska |