30 minuter i ugn + 18 minuter i ugn + tid att stelna
Solros- och kolatarte – gör så här:
- Blanda ihop smör, socker och mjöl i en matberedare. Tillsätt vaniljsocker och kakao och mixa tills degen precis går ihop. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min.
- Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen ca 3 mm tjock på mjölad arbetsbänk. Rulla upp mördegen runt en kavel och lägg över den i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. ”Tumma” upp degen längs kanterna och skär av överbliven deg. Sätt formen i frysen ca 30 min. Nagga bottnen och grädda mitt i ugnen 18–20 min. Låt kallna.
- Solrosgianduja: Smält ihop vatten och socker i en stekpanna. Häll i solrosfröna, sockret kommer att bli klumpigt men rör konstant på medelvärme tills sockret återigen är smält och blivit karamelliserat. Lägg undan ca 2 msk till garnering.
- Häll solrosblandningen i en matberedare och mixa tills en slät kräm, en praliné. Hacka och tillsätt chokladen som smälter av värmen från pralinén. Tillsätt flingsalt. Häll solrosgiandujan i pajskalet och låt stelna i kylen.
- Smörkola: Koka grädde, sirap, socker, vaniljsocker, salt och lavendel till 117°. Rör emellanåt med en träsked, speciellt mot slutet. Om kolan får lite färg i botten får den bara mer karaktär.
- Sila av kolan i en bunke och tillsätt smöret i omgångar under vispning. Häll kolan över giandujan och ställ i kylen.
- Garnering: Smält chokladen i mikron och ringla över tartens kant i runda rörelser. Hacka de undanlagda solrosfröna och strö över tarten tillsammans med flingssalt.