00000

Perfekt att servera på uppesittarkvällen. Eller som förrätt i en julmeny.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 burkar hel matjessill (200 g)
1 liten kokt, kall potatis
1/2 liten silverlök
150 g skogssvamp, t ex kantareller, karljohan, taggsvamp, stolt fjällskivling
25+50 g smör
4-6 äggulor
1 msk grovhackad persilja
1 krm salt
1krm+1 krm nymald svartpeppar
1 inlagd gulbeta, se recept
1/2 tsk flingsalt

Inlagda gulbetor

1 kilo gulbetor
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
1/2 tsk salt

15 min+10 min+ca 30 min koktid

Solöga på matjessill och skogssvamp – gör så här:

  1. Låt sillen rinna av och torka den med hushållspapper. Skär den i långsmala bitar diagonalt över filén. Skär potatisen och gulbeta i cm-stora tärningar.
  2. Skala och finhacka löken. Ansa och skär svampen i bitar. Fräs hälften av löken mjuk i 25 g smör. Tillsätt svampen. Stek tills den fått fin  färg. Vänd i potatisen. Tillsätt salt och 1 krm peppar.
  3. Tärna gulbetan och fördela på tallrikar. Strö över den hackade silverlöken. Gör ett litet bo av den ljumma svampen i mitten. Lägg sillen i en cirkel i mitten och i den äggulan. Strö över persilja. Strö över flingsalt och 1 krm peppar.
  4. Bryn 50 g smör och häll över sillen.
  5. Koka gulbetorna mjuka i vatten i en kastrull. Skala dem under rinnande kallt vatten. Lägg betorna i en burk.
  6. Koka upp vatten, socker, ättika, och salt under omrörning. Häll den kokande lagen över betorna. Låt kallna och förvara betorna i kylen.
Fler recept med: Jul, Övrigt, Påsk