Solöga på matjessill och skogssvamp

Perfekt att servera på uppesittarkvällen. Eller som förrätt i en julmeny.

15 min+10 min+ca 30 min koktid

Solöga på matjessill och skogssvamp – gör så här:

  1. Låt sillen rinna av och torka den med hushållspapper. Skär den i långsmala bitar diagonalt över filén. Skär potatisen och gulbeta i cm-stora tärningar.
  2. Skala och finhacka löken. Ansa och skär svampen i bitar. Fräs hälften av löken mjuk i 25 g smör. Tillsätt svampen. Stek tills den fått fin  färg. Vänd i potatisen. Tillsätt salt och 1 krm peppar.
  3. Tärna gulbetan och fördela på tallrikar. Strö över den hackade silverlöken. Gör ett litet bo av den ljumma svampen i mitten. Lägg sillen i en cirkel i mitten och i den äggulan. Strö över persilja. Strö över flingsalt och 1 krm peppar.
  4. Bryn 50 g smör och häll över sillen.
  5. Koka gulbetorna mjuka i vatten i en kastrull. Skala dem under rinnande kallt vatten. Lägg betorna i en burk.
  6. Koka upp vatten, socker, ättika, och salt under omrörning. Häll den kokande lagen över betorna. Låt kallna och förvara betorna i kylen.

Recept från