Solfröotto med ramslök och sparris  

I solfröotto med ramslök och sparris byt riset ut mot solrosfrön. Passar bra som mellanrätt eller på en buffé. Använd gärna hemkokt kycklingbuljong i risotton.  
Tove Nilsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 12 ramslöksblad - små, + 8 (35 g)
  • 5 dl rapsolja
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 4 dl solrosfrön
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 25 g parmesan - riven
  • 500 g grön sparris
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 25 g parmesan - riven

Gör så här

  1. Hetta upp oljan till 180°. Fritera 12 ramslöksblad och låt rinna av på hushållspapper. Hacka 8 ramslöksblad.

  2. Koka upp vatten och buljongtärning. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör ca 2 min. Tillsätt solrosfröna och fräs ytterligare 1 minut. Häll på vinet och låt det koka in. Späd med buljongen i omgångar under omrörning. Koka utan lock ca 30 min. Blanda ned parmesan och hackade ramslöksblad i risotton.

  3. Skala sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt den rinna av.

  4. Servera fröotton rykande varm, toppad med parmesan och friterad ramslök tillsammans med sparrisen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!