00000

I solfröotto med ramslök och sparris byt riset ut mot solrosfrön. Passar bra som mellanrätt eller på en buffé. Använd gärna hemkokt kycklingbuljong i risotton.  

För 4 personer som mellanrätt:

Ingredienser

12 ramslöksblad, små, + 8 (35 g)
5 dl rapsolja
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 schalottenlökar
2 msk smör
4 dl solrosfrön
1 dl vitt vin, torrt
25 g parmesanost, riven
500 g grön sparris
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

25 g parmesanost, riven

40 minuter

Solfröotto med ramslök och sparris – gör så här:

  1. Hetta upp oljan till 180°. Fritera 12 ramslöksblad och låt rinna av på hushållspapper. Hacka 8 ramslöksblad.
  2. Koka upp vatten och buljongtärning. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör ca 2 min. Tillsätt solrosfröna och fräs ytterligare 1 minut. Häll på vinet och låt det koka in. Späd med buljongen i omgångar under omrörning. Koka utan lock ca 30 min. Blanda ned parmesan och hackade ramslöksblad i risotton.
  3. Skala sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt den rinna av.
  4. Servera fröotton rykande varm, toppad med parmesan och friterad ramslök tillsammans med sparrisen.
Fler recept med: Ris och gryn