Sojaglaserade köttbullar

Harissa är en stark pasta eller sås som används mycket i det nordafrikanska köket. Den är baserad på chilifrukter och kan köpas färdig i specialbutiker som säljer nordafrikansk mat. Men du kan också ersätta den med chilipulver som dock inte ger samma styrka.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g fläskfärs - eller blandfärs
  • 0,5 schalottenlök
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk harissa - eller chilipulver
  • 1 ägg
  • 1 dl couscous - färdig
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk olja - till stekning

Sojaglasering

  • 3 msk honung - flytande
  • 1 msk soja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 msk sesamfrön - rostade

Till servering

  • 300 g svamp - t ex shiitake, skogschampinjoner eller blötlagda skogsöron
  • 1 morot - i tärningar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör - till stekning
  • 0,5 dl bladpersilja - grovhackad
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 1 tsk salt

Jordärtskockspuré och skum

  • 10 jordärtskockor
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.

  2. Köttbullar: Finhacka schalottenlöken. Blanda alla ingredienserna till färsen i en matberedare och kör snabbt till en färs med stålkniven. Forma till bullar och trä upp dem på spett.

  3. Blanda ihop ingredienserna till sojaglaseringen (utom sesamfrön).

  4. Skär svampen i bitar och moroten i tärningar. Förväll morötterna 3 min i lättsaltat vatten. Skär schalottenlöken i klyftor.

  5. Lägg spetten med köttbullarna i en långpanna med bakplåtspapper och sätt in mitt i ugnen. Stek köttbullarna 8-10 minuter eller tills de är knappt genomstekta. Vänd dem en gång under tiden. Ta ut dem, pensla dem med sojaglaseringen och strö på sesamfröna. Öka ugnsvärmen till 275° eller grill. Sätt in spetten 2 minuter.

  6. Fräs svamp, morot och schalottenlök i smör och blanda med hackad persilja och finrivet citronskal. Salta.

  7. Jordärtskockspuré och skum: Skala och koka bitar av jordärtskockor mjuka i lättsaltat vatten. Kör dem i matberedare eller med mixerstav med mjölk, smör och salt till ett mos. Skummet görs strax före servering. Mixa 1/2 dl av det varma jordärtskocksmoset med 1 dl mjölk till det bildas ett luftigt skum. Servera moset och skummet med svampen och bullarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!