Soft shell crab med gurk- och sesamsallad

Recept på soft shell crab med gurk- och sesamsallad. Soft shell crab, eller glaskrabba, är en mjukskalig krabba som friteras hel. Den brukar finnas fryst i asiatiska matbutiker och går att beställa hos fiskhandlare.  

 

45 minuter
  1. Sallad: Halvera gurkan på längden och skrapa ut kärnorna med en sked. Skiva den tunt och lägg i ett durkslag. Strö över salt. Låt stå ca 30 min. Pressa ut vätskan med händerna.
  2. Blanda vinäger, soja, socker och olja tills sockret lösts upp.
  3. Blanda gurka och dressing. -Skala och strimla eller riv moroten. Blanda ner den i salladen.
  4. Rosta sesamfröna i en het torr panna under omrörning. Mortla dem och rör ner i salladen.
  5. Rensa krabban och klipp av ögon, mun, gälar och svans. Lägg krabborna i en bunke. Häll över limesaften, krydda med salt och peppar. Låt stå ca 15 min. Häll av vätskan.
  6. Blanda rismjöl, salt, peppar och chiliflakes i en djup tallrik. Vänd krabborna i mjölet.
  7. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull till 180°. Fritera krabborna i omgångar 3–4 min, tills de fått fin röd färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Servera krabborna med gurksalladen. 

Recept av Ylva Porsklev

Recept från