Sockersotad finlax med zucchinisallad

Till sockersotad finlax med zucchinisallad används Salma eller Fröya som är laxarnas lax, och man köper det finaste ryggpartiet.
Sophie Berlin
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 200 g lax - av ryggbiten
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk sesamfrön - svarta

Zucchinisallad

  • 2 zucchini - små
  • 200 g böngroddar

Sesamdressing

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl tahini (sesampasta)
  • 1 msk japansk soja
  • 0,5 msk ingefära - finriven
  • 2 tsk citron - pressad, eller lime
  • 1 tsk lönnsirap - eller flytande honung
  • 1 krm chiliflakes

Garnering

  • citron - eller lime

Gör så här

  1. Sesamdressing: Mixa alla ingredienser i en mixer eller med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).

  2. Svarva zucchinin med grönsaksvarv eller skär tunt med kniv. Lägg upp på fat tillsammans med böngroddar.

  3. Gnid in laxen med socker, salt och peppar.

  4. Stek laxen på riktigt hög värme tills den precis blivit sotad, 1/2 –1 minut på varje sida.

  5. Skär laxen i skivor. Strö över sesamfrön. Servera med zucchinisallad och sesamdressing.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!