00000

Till sockersotad finlax med zucchinisallad används Salma eller Fröya som är laxarnas lax, och man köper det finaste ryggpartiet.

För 6 personer på buffé:

Ingredienser

200 g lax, av ryggbiten
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk sesamfrön, svarta

Zucchinisallad:

2 zucchini, små
200 g böngroddar

Sesamdressing:

1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl tahini
1 msk japansk soja
0,5 msk ingefära, finriven
2 tsk citron, pressad, eller lime
1 tsk lönnsirap , eller flytande honung
1 krm chiliflakes

Garnering:

citron eller lime

15 minuter

Sockersotad finlax med zucchinisallad – gör så här:

  1. Sesamdressing: Mixa alla ingredienser i en mixer eller med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).
  2. Svarva zucchinin med grönsaksvarv eller skär tunt med kniv. Lägg upp på fat tillsammans med böngroddar.
  3. Gnid in laxen med socker, salt och peppar.
  4. Stek laxen på riktigt hög värme tills den precis blivit sotad, 1/2 –1 minut på varje sida.
  5. Skär laxen i skivor. Strö över sesamfrön. Servera med zucchinisallad och sesamdressing.
Fler recept med: Asiatiskt, Buffémat, Fisk, Lax