Sockersaltad lax med citron- och krassesås

00000

Den här laxen är inspirerad av en rätt som Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, har gjort. Det blir fantastiskt gott med det sötsalta lagret runt laxen och den milda såsen till. Ta inte med stjälkarna på krassen utan klipp bara av de gröna topparna.

För 2 person(er)

Ingredienser

2 laxfilé, i bitar à 100 g med skinn
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk smör
vitpeppar

Citron- och krassesås:

1 dl minifraiche, 5 %
0,5 tsk citronskal, finrivet
1 pkt smörgåskrasse
0,5 krm salt

Tillbehör:

350 g potatis, kokt
150 g broccolibuketter, råstekta
1 tsk olivolja, till stekning
citronklyftor

1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till såsen. Spara lite av krassen till garnering. Låt såsen stå kallt till servering.
2. Blanda socker och salt och strö det på laxens båda sidor. Stek laxen i smöret på medelvärme ca 3 minuter per sida. Var försiktig så att den inte bränns. Krydda med lite vitpeppar.
3. Servera laxen med såsen, kokt potatis och råstekt broccoli. Garnera med krasse och eventuellt citronklyftor.