Sockermunk med getostkräm, mandelsmulor och rårörda hjortron

00000

Recept på sockermunk med getostkräm, mandelsmulor och rårörda hjortron. Läckra friterade munkar med len ostkräm och syrlig brytning av hjortron. Dulce de leche finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

För 4 personer:

Ingredienser

75 g getost
0,5 vaniljstång
0,5 dl vispgrädde
1 msk strösocker

Munkar, ca 15 st:

25 g jäst
75 g smör
1 dl mjölk
2 msk strösocker
4,75 dl vetemjöl, (285 g)
1 ägg
5 dl rapsolja
1 dl strösocker

Mandelsmulor:

25 g mandelmassa
25 g sötmandel
25 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl

Tillbehör:

1,5 dl karamelliserad mjölk, (dulce de leche)
rårörda hjortron

Garnering:

smörgåskrasse

11/4 timme + 30 minuter jäsning + 10 minuter i ugn

Sockermunk med getostkräm, mandelsmulor och rårörda hjortron — gör så här:

  1. Skär bort skalet på osten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp grädden med vaniljfrön och -stång och socker. Sila ner vaniljgrädden i en mixer. Tillsätt getosten och mixa slätt. Låt kallna.
  2. Munkar: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll smör-mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en deg. Tillsätt ägget och arbeta till en smidig deg. Dela degen i ca 15 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs dem övertäckta ca 40 min.
  3. Hetta upp oljan till 160° i en fritös eller en gryta. Fritera munkarna ca 3 min på varje sida, tills de fått fin färg. Ta upp munkarna och lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av ca 5 min. Rulla dem sedan i socker.
  4. Mandelsmulor: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och hacka mandeln grovt. Blanda alla ingredienser till en deg. Tryck ut degen i en ugnssäker form, ca 1 cm tjockt. Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills kakan har fin färg. Låt kallna och smula den därefter.
  5. Dela 4 munkar på mitten och spritsa eller bred getostkräm på snittytan. Lägg ihop munkarna och lägg dem på tallrikar. Strö över mandelsmulor och klicka på karamelliserad mjölk och hjortron. Garnera med smörgåskrasse.
Fler recept med: Artiklar