Läsartips: Vaniljfylld sockerkaka

4.14.14.14.14.1

Saftig vaniljfylld sockerkaka är en stor receptfavorit. Ett recept som från början kom som ett läsartips från vår läsare Adam Ivarsson, i Stockholm. Den är lika god nybakad som dagen efter - en sockerkaka med det lilla extra! Kan med fördel användas till tårtbotten oxå. 

För 10 bitar

Ingredienser

Sockerkaka

3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl vatten, kokande

Vaniljfyllning

125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Garnering

1 msk florsocker

Vaniljfylld sockerkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Vispa sockret och äggen pösigt.
  3. Blanda bakpulvret med mjölet. Rör ner det i äggsmeten. Häll i vattnet.
  4. Smörj och bröa en form, 24 cm i diameter. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.
  5. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Tillsätt vaniljsockret. Låt koka häftigt ca 3 min. Rör hela tiden så att inte mjölken bränns.
  6. Ta sockerkakan ur ugnen. Dela den till två bottnar innan den har hunnit kallna.
  7. Fördela vaniljfyllningen på en av bottnarna. Lägg ihop kakan.
  8. Pudra över florsocker. Servera kakan till ett glas saft.

 

Tack för receptet Adam Ivarsson från Stockholm!
– Denna sockerkaka är hela familjens favorit, säger 15-årige Adam Ivarsson. Vi brukar äta den varm till ett glas hemgjord saft. Kakan är lika god nybakad som dagen efter.

Kärt barn har många namn

Denna enkla och goda kaka bakas flitigt i hela Sverige, där den också kallas lite olika. Detta kunde vi snappa upp bland kommentarerna:

  • Sverigekaka
  • Sommarkaka
  • Pensionärskaka
  • Äldreboendekaka
  • Latmanskaka

 

Kommentarer från våra läsare:

  • Det är en lättbakad kaka som är supergod 👍jag fick detta receptet för över 20 år sedan och brukar baka den ofta 😊
  • Kallas både pensionärskaka och latmanskaka Den är riktigt god!!!!
  • Sverigekaka…skit god..gör alltid dubbel fyllning 😀
  • Bakar denna kaka väldigt ofta!😋
  • Bakar den ofta,mycket god o lättbakad.
  • Superlätt o god kaka👌
    Kan med fördel användas till tårtbotten oxå. 👍  Jag brukar bara använda 3 ägg i mitt recept och hett vatten duger bra, behöver Inte vara kokande. 😅
    Och den är godast dagen efter faktiskt, 😋😋 glöm inte att ev. pudra på lite florsocker på kakan innan. 🤩

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.