20 minuter + 40 minuter i ugn
Sockerkaka med kardemumma – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och ställt åt sidan. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma.
- Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
- Sikta ner mjölblandningen, lite i taget, och tillsätt smör och mjölk. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Prova med sticka, den ska vara torr när kakan är färdig.
- Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller. Låt svalna 2-3 min och lossa sedan formen.
Provkökets tips! Fukta bakplåtspapperet med vatten, skrynkla ihop och krama ur. Det gör det lättare att klä formen med papperet.

Foto: Anna Skoog
Använd hela kardemummakärnor som du mortlar själv, för bäst smak.
Sockerkaka utan ägg
Vår systersajt tidningen Hembakat bjuder här på ett riktigt gott recept på klassiskt sockerkaka – men utan ägg! Fungerar bra både som kaka till kaffet och som tårtbotten.
Honung i stället för strösocker?
Det går inte alltid att ersätta socker eller sirap med honung. I små mängder, som en matsked möjligtvis, men inte i större mängder. Honung ger en mycket distinkt smak som kan ta över. Konsistensen kan också bli annorlunda om man använder honung i stället för sirap.
Testa också! Blåbärssockerkaka med chokladmintkräm
Gillar du de här recepten? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka! Foto: Ulrika Pousette