Sockerkaka med citron och mynta

Saftig sockerkaka med smak av citron och pepparmynta. Sockerkakan får en ljuvlig frisk ton.
Elisabeth Johansson

Sockerkaka

  • 100 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron - rivet skal
  • 0,5 dl pepparmynta - hackad

Glasyr

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk vatten

Garnering

  • pepparmynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smör- och mjölkblandningen.

  3. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt citronskal och mynta. Häll smeten i en smord och bröad rund kransform som rymmer 2 liter.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp och får kallna på galler.

  5. Rör ihop florsocker, citronsaft och vatten och ringla över kakan. Garnera med myntablad.

  6. Tips. Testa även vår favorit: Saftig sockerkaka med kardemumma

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!