Snurrat bröd med ricotta och parmesan

Ett läckert bröd med riklig fyllning av ost, basilika, vitlök och soltorkade tomater.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg - uppvispade
  • 8 dl vetemjöl - ca (480 g)
  • 125 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 100 g ricottaost
  • 150 g parmesan - grovriven
  • 2,5 msk basilika - finhackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl soltorkade tomater - i olja

Pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Snurrat bröd med ricotta och parmesan–

  1. Smula ner jästen i bunken till köksassistenten. Tillsätt vattnet och rör ut jästen så att den löses upp. Tillsätt socker, salt och uppvispade ägg.

  2. Tillsätt ca 6 ½ dl av mjölet och arbeta degen tills den är slät och elastisk. Skär smöret i bitar.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta in smöret, en bit i taget, tillsammans med resten av mjölet. Låt degen jäsa under bakduk i kylen ca 4 timmar, men gärna över natten.

  4. Kavla ut degen till en platta, 30 x 40 cm. Bred ricotta på plattan, fördela parmesan, basilika, pressad vitlök och soltorkade tomater ovanpå. Skär degen på mitten från långsidan, och rulla ihop båda degbitarna till rullar. Pensla kanterna på rullarna med ägg och tryck ihop. Tvinna de två rullarna runt varandra. Lägg rullen i en smord avlång form, ca 2 liter. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min. Sätt ugnen på 180°.

  5. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö eventuellt på riven parmesanost. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 50–55 min. Låt brödet svalna i formen ca 10 min innan det stjälps upp och får kallna på galler under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!