20 minuter + 1 timme jäsning + 35 minuter i ugn
Snurrad örtbaguette – gör så här:
- Hacka örterna. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv -skalet. Smula ner jästen i en degblandare. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt mjölet, lite i taget. Blanda i örter och citronskal i degen. Knåda degen ca 5 min. Blanda i saltet och fortsätt arbeta degen 1–2 min.
- Täck degen med bakduk och låt jäsa ca 30 min.
- Vänd upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i tre bitar. Forma bitarna till tre baguetter som är i samma längd som plåten, utan att knåda ut luften ur degen. Snurra baguetterna lite lätt.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt baguetterna jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
- Strö lite vetemjöl över baguetterna. Spreja in vatten i ugnen med en blomspruta så att ånga bildas. Sätt in plåten mitt i ugnen.
- Grädda bröden ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 150° och grädda ytterligare 15–20 min, tills bröden blivit gyllenbruna.
- Ta ut plåten ur ugnen och låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.