3.23.23.23.23.2

Snurrad örtbaguette går bra att variera med andra örter, till exempel dill eller basilika.

För 3 bröd:

Ingredienser

1 kruka timjan
0,5 kruka rosmarin
1 citron
50 g jäst
6 dl vatten
13-14 dl vetemjöl special, (780–840 g)
2 tsk salt

20 minuter + 1 timme jäsning + 35 minuter i ugn

Snurrad örtbaguette – gör så här:

  1. Hacka örterna. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv -skalet. Smula ner jästen i en degblandare. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt mjölet, lite i taget. Blanda i örter och citronskal i degen. Knåda degen ca 5 min. Blanda i saltet och fortsätt arbeta degen 1–2 min.
  2. Täck degen med bakduk och låt jäsa ca 30 min.
  3. Vänd upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i tre bitar. Forma bitarna till tre baguetter som är i samma längd som plåten, utan att knåda ut luften ur degen. Snurra baguetterna lite lätt.
  4. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt baguetterna jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
  5. Strö lite vetemjöl över baguetterna. Spreja in vatten i ugnen med en blomspruta så att ånga bildas. Sätt in plåten mitt i ugnen.
  6. Grädda bröden ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 150° och grädda ytterligare 15–20 min, tills bröden blivit gyllenbruna.
  7. Ta ut plåten ur ugnen och låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.
Fler recept med: Bakning, Matbröd