Snittar med roségravad lax, dijoncrème och syrad lök

Recept på snittar på kavring toppade med gravad lax och dijoncrème. Dijoncrèmen passar perfekt till rosésmaken på laxen och den syrade löken.
Carina Wall
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 10 skivor kavring - eller annat mörkt bröd
  • 50 g smör - eller bregott
  • 20 skivor roségravad lax - se recept

Dijoncrème

  • 4 dl majonnäs
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Syrad rödlök

  • 1 rödlök
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 krm salt

Garnering

  • körvel

Kavringsnittar med roségravad lax, dijon-crème och syrad lök

  1. Dijoncrème: Vispa alla ingredienser till en slät crème. Förvara i en burk med lock i kylen.

  2. Syrad lök: Skala och skiva löken tunt. Lägg i en bunke och blanda med citronsaft och salt. Låt stå ca 15 min. Låt löken rinna av.

  3. Dela kavringskivorna. Bred på smör. Lägg en klick dijoncrème på bröden. Toppa med tunna laxskivor. Garnera med lök och körvel.

Roségravad lax med dillfrön

10 minuter + 30 minuter i rumstemperatur + 2 dygn i kyl

Om du köpt vildfångad lax ska du frysa den i 3 dygn före eller efter gravning. Odlad lax behöver inte frysas.

Till ca 1 kilo:

1 kilo laxfilé med skinn, utan ben

1 ½ dl strösocker

1 dl salt

1 tsk hel vitpeppar

1 tsk dillfrön

10 rosépepparkorn

Gör så här:

1. Blanda socker, salt, grovt mortlade vitpepparkorn, dillfrön och rosépepparkorn.

2. Skär laxen i två bitar. Strö sockerblandningen på båda laxbitarna. Massera in blandningen lite innan de läggs ihop med köttsidorna mot varandra. Låt laxen stå i rumstemperatur ca 30 min innan den plastas in och läggs i kylen ca 2 dygn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!