Snabblunch med bönor och kantareller

Snabblagad kantarell och bönsallad. Bönorna mättar och ger bra ­proteiner. Toppa gärna med ­timjan – alltid gott till svamp.
Carina Brydling
Recept på snabblunch med bönor och kantareller.
Recept på snabblunch med bönor och kantareller. Foto: Helen Pé

Ingredienser

  • 200 g kantareller - eller annan svamp
  • 4 morötter
  • 8 körsbärstomater - gärna i olika färger
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 0,5 tsk salt - + 1/2 tsk
  • 500 g kidneybönor - kokta
  • 8 skivor vitt bröd - riktigt tunna
  • 100 g ost - lagrad
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta

Dressing

  • 1 citron
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • örter

Gör så här

  1. Ansa svampen och skär den eventuellt i mindre bitar.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär morötterna i stavar. Halvera tomaterna. Blanda morötter och tomater med 1 msk olja och 1/2 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Dressing: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda citronskal och -saft, olja, honung och salt.

  4. Skölj av bönorna med kallt ­vatten och låt rinna av. Blanda ­bönorna med morötter och tomater och hälften av dressingen.

  5. Stek brödet i 1 msk olja tills det fått fin färg. Bryt i mindre bitar. Bryt osten i bitar. Strö bröd och ost över salladen.

  6. Stek svampen i smör tills all vätska kokat in. Skala och finhacka vitlöksklyftan och låt den steka med. Krydda med 1/2 tsk salt.

  7. Toppa salladen med svamp och garnera med örter. Servera med resterande dressing.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!