Snabbgravad lax med tequila och lime

Recept på snabbgravad lax med tequila och lime. När laxsidan först skärs i tunna skivor och därefter gravas går det på ett dygn.
Charlotte Jenkinson
Recept på snabbgravad lax med tequila och lime.
Recept på snabbgravad lax med tequila och lime. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 900 g laxsida - skinn- och benfri
  • 0,5 dl rårössocker
  • 1 msk salt
  • 1,5 msk tequila
  • 1 lime - rivet skal

Salsa

  • 1 röd paprika - stor
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 salladslökar
  • 150 g småtomater
  • 0,5 lime - rivet skal
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 msk rårössocker
  • 3 krm salt
  • 1 tsk senapsfrön - gula

Gör så här

  1. Skär laxen i tunna skivor och lägg dem omlott på ett stort fat. De ska inte ligga för tätt.

  2. Blanda socker och salt och strö det jämnt över laxskivorna. Stänk över tequilan och strö på limeskalet.

  3. Täck med plastfolie och lägg den tätt mot laxskivorna. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme och därefter i kylen 1 dygn.

  4. Salsa: Ansa och skär paprikan i små bitar. Kärna ur och finhacka chilin. Ansa och strimla salladslöken. Halvera tomaterna.

  5. Blanda paprika, chili, salladslök, limeskal, limesaft, socker och salt. Mixa snabbt med mixerstav så att det finns lite bitar kvar. Blanda ner senapsfrön och tomater. Låt salsan stå 2–3 timmar i kylen före servering.

  6. Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!