55555

Snabbgravad grillad laxfilé med nässlor och pepparrotsyoghurt är en god sommarmiddag. Att snabbgrava laxen före grillning ger en god kombination av sött och salt. Istället för nässlor kan du ta späda kirskålsblad eller spenat. Det går också bra att steka laxen.

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar laxfilé, utan skinn och ben (à 150 g)
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk salt
2 tsk rårörsocker
2 msk olivolja

Rom- och pepparrotsyoghurt:

2 dl turkisk yoghurt
75 g rom, t ex stenbitsrom
2 msk pepparrot, riven

Citronslungad potatis:

1 kilo färskpotatis
2 citroner, gärna ekologiska
1 knippa dill
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

1 liter nässelblad
2 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt

40 minuter + 30 minuter att snabbgrava

 

Snabbgravad grillad laxfilé med nässlor och pepparrotsyoghurt – gör så här:

  1. Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda fänkål, salt och socker och klappa in laxbitarna med det. Låt ligga och dra i kylen ca 30 min.
  2. Rom- och pepparrotsyoghurt: Rör ihop alla ingredienser.
  3. Potatis: Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av.
  4. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Hacka dillen. Blanda potatisen med citronsaft, citronskal, dill och olja. Krydda med salt och peppar.
  5. Torka av laxen med hushållspapper och pensla med olja. Grilla eller stek den 3–4 min på varje sida.
  6. Skölj och repa nässlorna. Stek dem hastigt i olja, Krydda med salt.
  7. Servera laxen med rom- och pepparrotsyoghurt, potatis och nässlor.