3.83.83.83.83.8

Snabb tiramisu är en italiensk klassiker där fluffig kaffekräm varvas med marsalavinsindränkta kex.

För 4-6 personer

Ingredienser

3 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
1 dl florsocker
3,5 msk espressokaffe, 0,5 + 3 msk, kallt
0,5 paket savoiardikex, (à 200 g)
2 msk Florio Marsala superiore dolce
50 g choklad, mörk (70 %)

Snabb tiramisu – gör så här:

  1. Vispa grädde, mascarpone, florsocker och ½ msk kaffe fluffigt med elvisp.
  2. Lägg ut kexen på ett fat. Blanda 3 msk kaffe och marsala och ringla över. Låt kexen suga upp vätskan. Riv chokladen.
  3. Bred ut lite kräm i botten på glas. Lägg ett lager kex över, därefter kräm, hälften av den rivna chokladen och kex och sist kräm. Låt gärna stå ca 1 timme i kylen.
  4. Garnera med den sparade chokladen och servera.

 

Vin till desserten

Något sött i glaset till efterrätten eller desserten både förhöjer och ramar in måltiden. Tänk på att vinet bör vara minst lika sött eller sötare än desserten. Många söta viner görs i praktiska halvflaskor.

Till tiramisu med de mjuka krämiga smakerna som samtidigt är luftiga med kaffearomer och choklad gör att marsala, det söta starkvinet från Sicilien, blir en sällsamt god kombination.

  • Floria Marsala Superiore Dolce 2014 (8403) Italien, 69 kr (37,5 cl). Söt knäckig smak med apelsinton.