Snabb-levain-bröd

Recept på snabbt levain-bröd. Degen är mycket lös, och det enklaste är att använda en mjölad degskrapa när degen ska vikas ihop. Observera den långa jästiden.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12 dl vetemjöl special
  • 7 dl vatten - kallt
  • 8 g jäst - färsk
  • 2 dl siktad dinkel

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av det kalla vattnet och rör tills jästen har lösts upp.

  2. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en smidig, lös deg ca 1 minut. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur 10–12 timmar.

  3. Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Strö över rikligt med mjöl. Vik ihop degens fyra hörn mot mitten. Lägg degen med skarven nedåt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° och sätt samtidigt in en plåt så att den blir varm.

  4. Dra över papperet med degen till den heta plåten och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk värmen till 225° och grädda ytter­ligare ca 25 min. Låt brödet svalna utan bakduk på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!