4.64.64.64.64.6

En underbar fisk- och skaldjurspaella! För att göra paella på ett snabbare sätt - använd färdig risotto-mix.

För 4 personer:

Ingredienser

1 påse risotto med saffran, t ex från Itigo, 200 g
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
3 sardellfiléer
1 burk paprika, strimlad grillad (290 g)
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
1 dl vitt vin, torrt
1 kapsel fiskfond, Fond du chef, Knorr
5 dl vatten
150 g haricots verts
300 g torskrygg
0,5 tsk salt, + 0,5 tsk
250 g pilgrimsmusslor
1 krm svartpeppar, nymald
8 havskräftor, eller stora räkor
1 msk olivolja, + 1 msk

Garnering:

0,5 kruka körvel
4 bitar citron, ev

40 minuter

Snabb fisk- och skaldjurspaella – gör så här:

  1. Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Fräs vitlök, tomatpuré och sardeller på medelvärme i 2 msk av oljan från paprikan. Passa noga så att det inte bränns. Tillsätt paprikapulvret och häll ner risblandningen. Fräs ca 1 minut. Häll över vinet och tillsätt fiskfond och vatten. Täck med lock och sjud ca 15 min.
  2. Förväll bönorna i lättsaltat vatten ca 4 min. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av.
  3. Skär torsken i 2 x 2 cm stora bitar och krydda med 1/2 tsk salt. Vänd försiktigt ner bönor och avrunnen paprika i paellan, späd eventuellt med lite vatten om den känns torr. Lägg fiskbitarna överst och lägg på lock. Sjud ca 5 min, tills fisken är vit och fast.
  4. Krydda musslorna med 1/2 tsk salt och peppar. Stek först kräftorna och sedan musslorna på båda sidor i het panna med 1 msk olja. Lägg skaldjuren på paellan. Ringla över 1 msk olja och garnera med körvel. Servera eventuellt med citron.

Kökstipset! Färdigkryddad paella innehåller lök, buljong och kryddor. Den kan ersättas med 2 1/2 dl risottoris, 1 smulad grönsaksbuljongtärning och 1/2 påse saffran.