Snabb apelsinmarmelad med kardemumma
Ingredienser
- 1 kg apelsiner
- 2 citroner - (300 g)
- 2 dl vatten
- 6 dl syltsocker
- 0,5 tsk kardemumma - krossad
Gör så här
-
Skrubba apelsinerna noga i ljummet vatten. Finriv det yttersta gula skalet av 2 apelsiner på rivjärn.
-
Skär bort skalet på all frukt med en vass kniv så att endast fruktköttet blir kvar. Ta bort eventuella kärnor och grovhacka fruktköttet.
-
Lägg fruktkött och vatten i en kastrull och mixa grovt med mixerstav.
-
Tillsätt rivet apelsinskal, socker och kardemumma och låt koka utan lock 6–8 min. Skumma då och då.
-
Gör marmeladprovet för att vara säker på konsistensen: Lägg en tesked av marmeladen på ett kallt fat och dra skeden genom marmeladen, som då inte ska flyta ihop.
-
Häll marmeladen i väl rengjorda och varma glasburkar. Låt den kallna och förvara den i kylen.