Snabb apelsinmarmelad med kardemumma

Prova kardemumma till citrus, det blir en spännande smakbrytning i denna snappa apelsinmarmelad.
Petra Lindstrand
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 kg apelsiner
  • 2 citroner - (300 g)
  • 2 dl vatten
  • 6 dl syltsocker
  • 0,5 tsk kardemumma - krossad

Gör så här

  1. Skrubba apelsinerna noga i ljummet vatten. Finriv det yttersta gula skalet av 2 apelsiner på rivjärn.

  2. Skär bort skalet på all frukt med en vass kniv så att endast fruktköttet blir kvar. Ta bort eventuella kärnor och grovhacka fruktköttet.

  3. Lägg fruktkött och vatten i en kastrull och mixa grovt med mixerstav.

  4. Tillsätt rivet apelsinskal, socker och kardemumma och låt koka utan lock 6–8 min. Skumma då och då.

  5. Gör marmeladprovet för att vara säker på konsistensen: Lägg en tesked av marmeladen på ett kallt fat och dra skeden genom marmeladen, som då inte ska flyta ihop.

  6. Häll marmeladen i väl rengjorda och varma glasburkar. Låt den kallna och förvara den i kylen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!