Smuldegen kan göras på det som finns hemma – se bara till att hålla de angivna måtten på mjöl, gryn och nötter.

För 12 bitar

Ingredienser

3 äpplen
200 g röda vinbär, repade
1/2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
1 dl hasselnötter
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
2 krm salt
1/2 dl råsocker eller strösocker
100 g smör

20 min + 30 min i ugnen

Smulpaj med äpple

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skölj och tärna äpplena. Blanda äpple, vinbär, potatismjöl och 2 msk strösocker i en form (ca 20 x 30 cm).
  3. Grovhacka nötterna. Blanda nötter, havregryn, vetemjöl, salt och socker i en bunke. Tärna smöret smått. Tillsätt det till bunken och arbeta snabbt ihop till en smuldeg.
  4. Fördela smuldegen över äpplena och bären i formen. Grädda mitt i ugnen tills pajen ­fått fin färg, ca 30 min.