55555

Vårens vitaminrika nässlor förvälls och smörsteks - och blir ett utmärkt tillbehör till blinier och lax.

För 4 -6 pers

Ingredienser

2 l nässlor, (ca 100 g)
2 schalottenlökar
2 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Smörstekta nässlor – gör så här:

  1. Hittar du ett bra nässelställe så sätt på dig trädgårdshandskar och plocka späda skott eller topparna på större plantor.
    plocka-nässlor

    Foto: Michael Förster

  2. Skölj nässlorna noggrant i kallt vatten. Låt dem rinna av.
    Skölja-nässlor-recept-

    Foto: Michael Förster

  3. Förvälla: Koka upp vatten i en kastrull och lägg i de sköljda nässlorna. Låt dem sjuda ca 1 minut. Häll av vattnet och låt dem rinna av och svalna.
    Förvälla-nässlor-recept-

    Foto: Michael Förster

  4. Hacka nässlorna. Skala och finhacka löken. Stek nässlor och lök i smör i en stekpanna ca 5 min på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.
    steka-nässlor

    Foto: Michael Förster

  5. Servera på blinier tillsammans med lax.

    smörstekta-nässlor

    Foto: Michael Förster

    Servera nässlorna på nystekta blinier och lägg på rimmad lax och en klick gräddfil eller crème fraiche.

Vanligaste rätten med nässlor är soppa, men de går även att ha i omelett, i bröd eller som här bara smörstekta och serverade på nystekta blinier med rimmad lax.

 

Fler recept med: Grönsaker, Köksskolan