3.73.73.73.73.7

Smörstekt torskrygg med rödbetscrème är en lyxig festrätt. En fin bit torskrygg och smakrika betor är början till en riktigt härlig huvudrätt. Solrosfrön i det brynta smöret och friterad kapris gör rätten komplett.

För 8 personer:

Ingredienser

8 bitar torskrygg, med skinn, à 160g
1 liter vatten
1 tsk salt
100 g smör

Rödbetscrème:

700 g rödbetor
1,5 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt

Marinerade gulbetor:

1 kilo gulbetor
20 persiljestjälkar
1 dl rapsolja
2 msk citron, pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Brynt smör med solroskärnor:

200 g smör
50 g solroskärnor
1 msk citron, pressad

Friterad kapris:

1 dl kapris
3 dl rapsolja

Garnering:

cocktailkapris
pepparrot, riven
vattenkrasse
kålskott

1 timme + 6 timmar rimning + 1 1/2 timme i ugn

Smörstekt torskrygg med rödbetscrème – gör så här:

  1. Rör ihop vatten och salt. Lägg fisken i saltlagen. Låt stå i kylen ca 6 timmar.
  2. Rödbetscrème: Skala och koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Mixa rödbetorna släta med ca 1/2 dl av kokvattnet och smaka av med vinäger. Krydda med salt.
  3. Gulbetor: Sätt ugnen på 160°. Skrubba gulbetorna och lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga betorna mitt i ugnen tills de är genommjuka, 1 1/2 –2 timmar. Skala och skär dem i 4 bitar vardera.
  4. Mixa persiljestjälkarna med olja och citronsaft. Krydda med salt och peppar. Lägg betorna i marinaden.
  5. Brynt smör: Koka försiktigt smöret tillsammans med solroskärnorna tills det har fått en fin gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tillsätt citronsaften.
  6. Friterad kapris: Hetta upp oljan till 180°. Fritera kaprisen i oljan tills den är krispig. Låt kaprisen rinna av på hushållspapper.
  7. Ta upp torsken ur rimningslagen och torka den noggrant på hushållspapper. Stek torsken på skinnsidan i smör, ca 3 min. Vänd och stek på köttsidan ca 4 min tills fiskens innertemperatur är 52°, ös fisken med smör under tiden.
  8. Värm rödbetscrème, gulbetor och smör. Lägg fisken på tallrikar och fördela tillbehören på och runt om. Garnera med cocktailkapris, friterad kapris, riven pepparrot, vattenkrasse och kålskott.