1 timme + 6 timmar rimning + 1 1/2 timme i ugn
Smörstekt torskrygg med rödbetscrème – gör så här:
- Rör ihop vatten och salt. Lägg fisken i saltlagen. Låt stå i kylen ca 6 timmar.
- Rödbetscrème: Skala och koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Mixa rödbetorna släta med ca 1/2 dl av kokvattnet och smaka av med vinäger. Krydda med salt.
- Gulbetor: Sätt ugnen på 160°. Skrubba gulbetorna och lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga betorna mitt i ugnen tills de är genommjuka, 1 1/2 –2 timmar. Skala och skär dem i 4 bitar vardera.
- Mixa persiljestjälkarna med olja och citronsaft. Krydda med salt och peppar. Lägg betorna i marinaden.
- Brynt smör: Koka försiktigt smöret tillsammans med solroskärnorna tills det har fått en fin gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tillsätt citronsaften.
- Friterad kapris: Hetta upp oljan till 180°. Fritera kaprisen i oljan tills den är krispig. Låt kaprisen rinna av på hushållspapper.
- Ta upp torsken ur rimningslagen och torka den noggrant på hushållspapper. Stek torsken på skinnsidan i smör, ca 3 min. Vänd och stek på köttsidan ca 4 min tills fiskens innertemperatur är 52°, ös fisken med smör under tiden.
- Värm rödbetscrème, gulbetor och smör. Lägg fisken på tallrikar och fördela tillbehören på och runt om. Garnera med cocktailkapris, friterad kapris, riven pepparrot, vattenkrasse och kålskott.