Smörstekt abborre med kantareller, ärtsallad och hasselnötsdressing

Smörstekt abborre med kantareller, ärtsallad och hasselnötsdressing är en välkänd och god smakkkombination.
Fredrik Eriksson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g abborrfilé - eller gösfilé med skinn, fjällad
  • 150 g spritärter
  • 150 g sockerärter
  • 400 g kantareller
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt - + 3/4 tsk
  • 1 krm vitpeppar - nymald + 1 krm
  • 50 g smör
  • 1 dl hasselnötter - halverade, rostade

Dressing

  • 0,5 citron
  • 0,5 dl hasselnötsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald
  • 50 g ärtskott

Garnering

  • 1 kruka körvel

Gör så här

  1. Dressing: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda citronskal och -saft med olja, senap och honung. Krydda med salt och peppar. Blanda i ärtskotten.

  2. Sprita ärterna. Halvera sockerärterna på diagonalen. Koka ärter och sockerärter i lättsaltat vatten ca 1 minut. Skölj i kallt vatten, låt rinna av.

  3. Rensa svampen och stek den krispig i olja tills all vätska kokat in och svampen har fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. "Byxa” abborren. Stek fisken i smör med skinnsidan ner tills den blir blir gyllenbrun, ca 3 min på varje sida, beroende på tjocklek. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Blanda svamp, ärter och nötter. Häll över dressingen.

  6. Lägg salladen på tallrikar och toppa med den nystekta abborren. Garnera med ärtskott och körvel.

Fler recept av Fredrik Eriksson, och restaurangen på Nationalmuseum:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!