00000

Smörstekt abborre med kantareller, ärtsallad och hasselnötsdressing är en välkänd och god smakkkombination.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g abborrfilé, eller gösfilé med skinn, fjällad
150 g spritärter
150 g sockerärter
400 g kantareller
2 msk olivolja
1 tsk salt, + 3/4 tsk
1 krm vitpeppar, nymald + 1 krm
50 g smör
1 dl hasselnötter, halverade, rostade

Dressing:

0,5 citron
0,5 dl hasselnötsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar, nymald
50 g ärtskott

Garnering:

1 kruka körvel

30 minuter

Smörstekt abborre med kantareller, ärtsallad och hasselnötsdressing – gör så här:

  1. Dressing: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda citronskal och -saft med olja, senap och honung. Krydda med salt och peppar. Blanda i ärtskotten.
  2. Sprita ärterna. Halvera sockerärterna på diagonalen. Koka ärter och sockerärter i lättsaltat vatten ca 1 minut. Skölj i kallt vatten, låt rinna av.
  3. Rensa svampen och stek den krispig i olja tills all vätska kokat in och svampen har fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. ”Byxa” abborren. Stek fisken i smör med skinnsidan ner tills den blir blir gyllenbrun, ca 3 min på varje sida, beroende på tjocklek. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.
  5. Blanda svamp, ärter och nötter. Häll över dressingen.
  6. Lägg salladen på tallrikar och toppa med den nystekta abborren. Garnera med ärtskott och körvel.

Fler recept av Fredrik Eriksson, och restaurangen på Nationalmuseum:

Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter