Smörrebröd med ägg, kallrökt lax, örtolja, ärtskott och krasse
Smörrebröd med ägg, kallrökt lax, örtolja, ärtskott och krasse passar bra på påskbuffén. Halvera bröden om du vill att smörrebröden ska räcka till 8 personer på buffé.
Ingredienser
- 4 skivor bröd - t ex rågbröd
- 2 msk smör
- 4 ägg - hårdkokta
- 1 apelsin
- 1 rödlök - liten
- 200 g lax - kallrökt
- 0,5 ask ärtskott
- 2 msk smörgåskrasse - klippt
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Örtolja
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk citron - pressad
- 0,5 dl basilika - hackad
- 0,5 dl persilja - hackad
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Örtolja: Mixa ingredienserna till oljan med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
-
Bred smör på brödskivorna. Skala och skiva äggen. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skär den i tunna skivor. Skala och skär löken i tunna skivor.
-
Lägg lax, ägg, apelsin och lök på bröden. Toppa med ärtskott och krasse. Ringla över örtolja och strö över flingsalt och peppar.