Helgens godaste: så gör du fantastisk smörkolasås med havssalt!

Smarrig kolasås till glass, bakverk eller (om ingen ser på) att nalla direkt ur burken. Tack, Lotta på Bakning i fokus för att du stillar vårt sötsug!

Smörkolasås med havssalt

 

Så gör du:
1. Häll ca 1 msk socker i mitten av en medelstor kastrull. Värm på medelvärme.

2. Låt sockret smälta. Lyft och skaka kastrullen försiktigt, så att sockret flyter ut. Då smälter det lättare och du förhindrar att det bränner fast. OBS! Rör inte runt i sockret, låt kastrullen göra jobbet.

3. När sockret smält, strö ner ett par matskedar till. Upprepa steg två och tre tills allt socker smält och fått en gyllene bärnstensfärg.

4. När allt socker smält: Tillsätt smöret, lite i taget, och rör om ordentligt tills det blandat sig.

5. Ta kastrullen av plattan och tillsätt grädden. Häll försiktigt och akta stänk och skvätt.

6. Rör i flingsalt och vaniljsocker och blanda ordentligt.

7. Häll i glasburk och låt svalna. Förvara i kyl.

kolasas2

Foto: Lotta/Bakning i fokus

Du vill också läsa:

Så gör du din egen Twix i megaformat – med bara tre ingredienser

Så gör du glass på bara två ingredienser (utan glassmaskin)

Dagens godaste: Så gör du jordnötssmörkaka på bara tre ingredienser 

Recept från