Smörgåstårta med löjrom och räkor

55555

Recept på smörgåstårta med löjrom och räkor. Tårtan kan läggas ihop ­dagen före och täckas väl med bakplåts- eller smörgåspapper. Garnera den samma dag.

För 6-8 personer:

Ingredienser

12 skivor formbröd ljust , gärna med surdeg
1 kilo räkor med skal
50 g bregott eller smör, rumsvarmt

Kräm:

300 g färskost naturell, rumsvarm
2 dl crème fraiche
2 dl majonnäs
1 tsk citronskal rivet

Fyllning 1:

5 ägg
100 g av de skalade räkorna
2 dl kräm se ovan

Fyllning 2:

0,25 gurka
2 krm salt
2 dl kräm se ovan
150 g lax varmrökt
2 avokador

Garnering:

100 g löjrom
200 g av de skalade räkorna
0,5 ask smörgåskrasse
1 kruka gräslök

50 minuter

Smörgåstårta – gör så här:

  1. Skala räkorna och ställ dem i kylen. Kantskär brödet och lägg det i en påse så att det inte torkar.
  2. Kräm: Vispa ihop färskost och crème fraiche. Vänd ner majonnäsen och ställ i kylen.
  3. Fyllning 1: Mjukkoka äggen, ca 8 min. Skala och kyl äggen. Skär dem i skivor. Hacka räkorna.
  4. Fyllning 2: Skala gurkan och halvera den. Ta ut kärnhuset med ett kuljärn eller en tesked. Skiva gurkan. Krydda med salt och låt stå ca 15 min. Krama ut så mycket som möjligt av vätskan. Bryt laxen i mindre bitar. Skär avokadon i skivor.
  5. Lägg fyra brödskivor på rad. Bred dem först med smör och sedan med kräm. Lägg på äggen och strö över de hackade räkorna.
  6. Bred fyra brödskivor med smör och kräm. Lägg dem med den bredda sidan mot det första lagret. Bred ovansidan tunt med smör och sedan ett lager kräm. Fördela -gurka, lax och avokado på bröden.
  7. Bred smör och kräm på sista lagret brödskivor och lägg dem med den bredda sidan ner mot fyllningen.
  8. Blanda resterande kräm med citronskal. Bred kräm över och runt om tårtan. Spritsa eller klicka löjrom ovanpå. Lägg räkor runt om och klipp över krasse. Fäst gräslöken på kanterna. Plasta in tårtan och förvara den i kylskåp. Smörgåstårtan håller ca 1-2 dagar i kylskåp.


Tips! Strunta i smöret om smörgåstårtan ska ätas samma dag.

Smörgåstårta med löjrom och lax.

Foto: Stefan Wettainen

Festligt & mättande!

Att dricka till smörgåstårta med löjrom

Den här smörgåstårtan ackompanjeras bäst av fräscha, lättsamma viner utan påtaglig fatkaraktär. Ett friskt lageröl är också ett gott alternativ.

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, Sydafrika, 105 kr.
Fräscht och elegant mousserande vin med toner av äpplen, citrus och lite bröd.

Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut 2015, Frankrike, 53 kr.
Rosébubbel i ren, torr och frisk stil med toner av hallon och kex.

Störtebeker 1402, Tyskland, 12:90 (33 cl).
Eko-öl med frisk, lite syrlig smak med toner av citrus och örter. Balanserat.

Hittar du inte något av dessa viner på ditt systembolag, be personalen att hjälpa dig finna något liknande. 

Fler recept med: Buffémat, Dop, Fest, Midsommar, Övrigt, Student