Kommissariens smörgåstårta

55555

Recept på kommissariens smörgåstårta. En lyxig smörgåstårta som med fördel förberedas dagen innan, men garneras strax före serveringen. Kommissariens smörgåstårta är en omtyckt klassiker på buffén.

För 10 personer

Ingredienser

3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 dl kaviar med dill
2 krm salt
2 krm peppar nymald
6 hönökakor (halvor)
170 g krabbmixpinnar
500 g räkor frysta, skalade, (tinade)

Garnering

10 ägg
1 gurka
100 g kaviar röd
500 g räkor stora, med skal
6 havskräftor medelstora
4 lax skivor, rökt
1 citron
1 krm dill

Kommissariens smörgåstårta

  1. Vispa grädden hårt och vispa därefter i creme fraiche. Smaksätt med kaviar, salt och peppar.
  2. Lägg 2 Hönökakor mot varandra på ett serveringsfat. Täck kanten av fatet med remsor av bakplåtspapper för att skydda.
  3. Bred på knappt 1/3 av kaviarkrämen.
  4. Låt krabbmixpinnarna rinna av och hacka dem. Fördela hacket över krämen. Lägg på 2 Hönökakor men vrid dem 1/4 varv så att skarvarna inte kommer åt samma håll.
  5. Täck med kräm. Pressa ev ur lite vätska av de tinade, skalade räkorna och fördela dem över krämen. Lägg på 2 Hönökakor och avsluta med att breda krämen över och runt kanten. Sätt då tandpetare i tårtan och lägg över plastfilm.
  6. Garnering: Lägg äggen i kallt vatten och koka ca 7 minuter från första bubblan. Spola dem kalla och skala.
  7. Skölj och skiva gurkan tunt och fäst skivorna runt tårtans kant.
  8. Skiva äggen med äggskivare och lägg dem tätt, ytterst på ovansidan.
  9. Forma den röda kaviaren till små ägg med teskedar och lägg dem intill äggskivorna.
  10. Skala räkorna och fördela dem mitten av tårtan.
  11. Skala havskräftorna och lägg stjärtarna som ekrar mitt på tårtan.
    Vik varje laxskiva dubbel och rulla den till en ros. Sätt dem i mitten.
  12. Skölj och skär citronen i skivor och därefter i små tårtbitar. Lägg en bit mellan varje kaviarägg, garnera därefter med dillvippor.