Smördegstarte med gulbeta, färskost och hasselnötter

Smördegstarte med gulbeta, färskost och hasselnötter är frasigt och gott på påskbuffébordet. Det går bra att byta ut gulbetor mot polkabetor eller rödbetor
Petra Lindstrand
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g gulbetor
  • 1 rulle smördeg - färsk, kyld (250 g)
  • 25 g smör
  • 0,75 dl balsamvinäger - vit
  • 1 krm salt - + 1 krm
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 250 g kvarg - (10 %)
  • 50 g babyspenat
  • 0,5 vitlöksklyfta

Pensling

  • ägg

Garnering

  • 1 dl hasselnötter
  • 50 g mangoldskott - röda
  • 0,5 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Koka betorna mjuka i lättsaltat vatten. Spola dem med kallt vatten och gnugga bort skalet. Skär betorna i ca 1/2 cm tjocka skivor, gärna på mandolin.

  2. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper, skär i två längder. Nagga med en gaffel.

  3. Pensla smördegen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min, tills de fått fin färg. Ta ut och låt kallna. Tryck ner smördegen lätt i mitten så att det blir en liten fördjupning.

  4. Fräs smöret i en stekpanna. Tillsätt vinäger, koka ihop 1 minut. Blanda i betorna och krydda med 1 krm salt och peppar. Låt svalna.

  5. Mixa kvarg, spenat och pressad vitlök med mixerstav till en grön röra. Krydda med 1 krm salt.

  6. Rosta hasselnötterna nästintill svarta i en het stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalen.

  7. Fördela röran över smördegen och lägg betorna lite omlott över. Toppa med mangoldskott och hasselnötter. Ringla över olja och strö på flingsalt och peppar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!