00000

Smördegstarte med gulbeta, färskost och hasselnötter är frasigt och gott på påskbuffébordet. Det går bra att byta ut gulbetor mot polkabetor eller rödbetor

För 8 persorer på buffé:

Ingredienser

500 g gulbetor
1 rulle smördeg, färsk, kyld (250 g)
25 g smör
0,75 dl balsamvinäger, vit
1 krm salt, + 1 krm
1 krm svartpeppar, nymald
250 g kvarg, (10 %)
50 g babyspenat
0,5 vitlöksklyfta

Pensling:

ägg

Garnering:

1 dl hasselnötter
50 g mangoldskott, röda
0,5 msk olivolja
2 krm flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 12 minuter i ugn

Smördegstarte – gör så här:

  1. Koka betorna mjuka i lättsaltat vatten. Spola dem med kallt vatten och gnugga bort skalet. Skär betorna i ca 1/2 cm tjocka skivor, gärna på mandolin.
  2. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper, skär i två längder. Nagga med en gaffel.
  3. Pensla smördegen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min, tills de fått fin färg. Ta ut och låt kallna. Tryck ner smördegen lätt i mitten så att det blir en liten fördjupning.
  4. Fräs smöret i en stekpanna. Tillsätt vinäger, koka ihop 1 minut. Blanda i betorna och krydda med 1 krm salt och peppar. Låt svalna.
  5. Mixa kvarg, spenat och pressad vitlök med mixerstav till en grön röra. Krydda med 1 krm salt.
  6. Rosta hasselnötterna nästintill svarta i en het stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalen.
  7. Fördela röran över smördegen och lägg betorna lite omlott över. Toppa med mangoldskott och hasselnötter. Ringla över olja och strö på flingsalt och peppar.

 

Fler recept med: Buffémat, Matpaj, Påsk