Smördegstarte med gulbeta, färskost och hasselnötter
Ingredienser
- 500 g gulbetor
- 1 rulle smördeg - färsk, kyld (250 g)
- 25 g smör
- 0,75 dl balsamvinäger - vit
- 1 krm salt - + 1 krm
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 250 g kvarg - (10 %)
- 50 g babyspenat
- 0,5 vitlöksklyfta
Pensling
- ägg
Garnering
- 1 dl hasselnötter
- 50 g mangoldskott - röda
- 0,5 msk olivolja
- 2 krm flingsalt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Koka betorna mjuka i lättsaltat vatten. Spola dem med kallt vatten och gnugga bort skalet. Skär betorna i ca 1/2 cm tjocka skivor, gärna på mandolin.
-
Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper, skär i två längder. Nagga med en gaffel.
-
Pensla smördegen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min, tills de fått fin färg. Ta ut och låt kallna. Tryck ner smördegen lätt i mitten så att det blir en liten fördjupning.
-
Fräs smöret i en stekpanna. Tillsätt vinäger, koka ihop 1 minut. Blanda i betorna och krydda med 1 krm salt och peppar. Låt svalna.
-
Mixa kvarg, spenat och pressad vitlök med mixerstav till en grön röra. Krydda med 1 krm salt.
-
Rosta hasselnötterna nästintill svarta i en het stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalen.
-
Fördela röran över smördegen och lägg betorna lite omlott över. Toppa med mangoldskott och hasselnötter. Ringla över olja och strö på flingsalt och peppar.