44444

Smördegsinbakad svamppaté kan göras dagen före servering men är godast om smördegsskalet är varmt och sprött. Sätt in patén på 225° ca 10 min före servering.

För 10-12 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo svamp, färsk
1 gul lök
3 msk olivolja
5 ägg
1 dl ströbröd
2 tsk timjan
1 dl vispgrädde
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
425 g smördeg, kyld

Pensling:

1 ägg

30 minuter + 1 timme i ugn

Smördegsinbakad svamppaté – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Rensa svampen. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs löken i olja 2–3 min. Tillsätt svampen och fräs tills det mesta av vätskan kokat in. Låt svalna.
  3. Mixa svamp och lök till en finhackad röra i matberedare. Tillsätt ägg, ströbröd och timjan. Mixa ca 30 sekunder. Häll i grädden och mixa ytterligare ca 10 sekunder, tills allt är väl blandat. Krydda med salt och peppar.
  4. Klä en avlång bakform, ca 1 1/2 liter, med smördegen. Låt ca 2 cm av smördegen hänga över kanten. Spara lite smördeg till lock och garnering.
  5. Häll svampfyllningen i formen. Lägg på deglocket. Nyp ihop locket runt kanten med den deg som hänger utanför formen. Gör några snitt i locket för att släppa ut ånga. Skär ut garnering ur resterande deg. Pensla lock och garnering med uppvispat ägg.
  6. Grädda patén mitt i ugnen ca 1 timme. Täck formen med aluminiumfolie om locket börjar få för mycket färg. Låt svalna och servera patén ljummen.

    För fler vegetariska recept – följ oss på Facebook:
    Allt om Mat Vego

 

Fler recept med: Jul, Svamp, Vegetariskt