Smördegsbakelser med Grand Marniercrème och bärsås
Ingredienser
- 2 - 3 smördeg - frysta, plattor
- 1 ägg - uppvispat
Grand MarniEr-crème
- 3 äggulor
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse (Maizena)
- 3 dl mjölk
- 2 msk Grand Marnier - eller annan citruslikör
- 2 dl vispgrädde
Bärsås
- 200 g bär - frysta, gärna blåbär, hallon, björnbär
- 2 msk strösocker
Tillbehör
- florsocker
- bär - färska
Gör så här
-
Crème: Vispa samman äggulor, socker, Maizena och mjölk i en kastrull. Koka upp under vispning tills krämen tjocknar och vispa krämen helt slät. Ta av från värmen och vispa ner likören. Sila ev. Låt kallna under plastfolie.
-
Vispa grädden och blanda ner den i den kalla krämen.
-
Sätt ugnen på 225°. Tina och dela degplattorna i trekanter. Av två plattor blir det 6 mindre tre kanter, av 3 blir det 6 större. Picka dem lätt med en gaffel. Pensla med ägget och lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
-
Mixa bären med sockret och passera dem genom en sil.
-
Dela smördegstrianglarna och lägg på en stor klick crème på de undre plattorna. Lägg på locken och pudra över florsocker. Garnera med bärsåsen och färska bär.