4.54.54.54.54.5

Den smörbakade rotsellerin med skogschampinjoner, valnötter och picklad rödkål är en härlig mustig vinterrätt. Vill du ha en skummig slät sås kan såsen silas. Servera gärna en krispig sallad till.

För 4 personer:

Ingredienser

900 g rotselleri
4 palsternackor, (250 g)
50 g smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
0,5 kruka timjan
50 g valnötter
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Sås:

300 g skogschampinjoner, + 100 g
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl vispgrädde
3 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl lättmjölk
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Picklat:

100 g rotselleri
100 g rödkål
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
0,5 ask smörgåskrasse

Tillbehör:

0,5 ask smörgåskrasse

1 timme

Smörbakad rotselleri med tillbehör – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala rotsellerin och skär den i 1 cm tjocka skivor. Skala och skär palsternackorna i grova strimlor.
  2. Lägg rotselleri och palsternacka på en plåt med bakplåtspapper. Fördela smöret över. Krydda med salt och peppar. Lägg på timjankvistar. Stek mitt i ugnen ca 30 min.
  3. Sås: Ansa och skiva  300 g champinjoner. Skala lök och vitlök. Stek lök, vitlök och svamp i olivolja ca 5 min. Tillsätt grädden och låt koka ca 3 min. Mixa slätt med mixerstav. Tillsätt vatten och buljongtärning och krydda med salt och peppar. Passera eventuellt såsen för att få den riktigt slät.
  4. Picklat: Skär rotselleri och rödkål i tunna strimlor. Blanda ättika, socker och vatten, rör tills sockret smält. Lägg i de strimlade grönsakerna. Klipp ner krassen.
  5. Rosta valnötterna med olja och flingsalt ca 2 min i en stekpanna. Ta upp och lägg på fat. Stek svampen i olja ca 3 min.
  6. Värm såsen, tillsätt mjölken och mixa såsen skummig. Lägg upp rotsellerin och palsternackan på tallrikar med svamp och valnötter Häll såsen vid sidan av. Toppa med det picklade. Klipp över krassen.

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.