00000

Rökig kyckling - en härlig tapas. Liquid smoke är "rök på flaska". Den har väldigt kraftig röksmak så det krävs ytterst lite för att få fram en rökig ton. Finns i välsorterade mataffärer.

För 4 personer

Ingredienser

600 g kycklinglårfilé

Marinad:

1 apelsin
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk soja, kinesisk
1 tsk hickory liquid smoke
1 tsk sirap, mörk
1 krm svartpeppar, nymald
1 krm tabasco

Mojodipp:

0,5 paprika, grön
0,5 paprika, röd
2 vitlöksklyftor
0,25 röd chili, t ex spansk peppar
1,5 msk rapsolja
1 dl tomater på burk, krossade
2 krm spiskummin
0,5 msk citron, pressad
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Smoky chicken med mojodipp

 

1. Marinad: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Skala och finhacka vitlöken. Blanda  apelsinsaft och skal, vitlök, tomatpuré, soja, liquid smoke, sirap, peppar och tabasco.
2. Putsa och skär kycklinglårfilén i ca 2 cm breda strimlor.  Blanda kycklingen med marinaden. Täck över och låt marinera i kylskåp ca 2 timmar, gärna längre.
3. Dipp: Kärna ur paprikorna och skär dem i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin. Mixa paprika, vitlök och chili med olja, krossade tomater, spiskummin och citronsaft i en matberedare eller med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
4. Trä upp kycklingen på små blötlagda grillspett av trä. Krydda runt om med salt.
5. Grilla kycklingspetten över glöd ca 6 min, tills de är genomstekta. Snurra på spetten allteftersom så att de får en jämn grillyta runt om. Servera de nygrillade spetten till mojodippen.