Smashed pavlova med passionsfruktscurd, vispgrädde och pistaschnötter

Smashed pavlova med passionsfruktscurd, vispgrädde och pistaschnötter är en riktigt smaskig dessert. Pavlovan och curden kan göras dagen före servering.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 6 äggvitor
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Passionsfruktscurd

  • 8 passionsfrukter
  • 2 äggulor
  • 3 ägg
  • 175 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl citron - pressad

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl pistaschnötter - eller hasselnötter, rostade
  • 1 tsk bärpulver - t ex hallonpulver
  • ätbara violer
  • karameller - krossade t ex godisägg

Gör så här

  1. Curd: Halvera och gröp ut fruktköttet ur passionsfrukterna. Vispa äggulor och ägg krämigt. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sockret under omrörning. Blanda i passionsfruktsinkråm och citronsaft. Vispa i äggblandningen, använd gärna ballongvisp.

  2. Sjud under vispning tills blandningen är tjock och krämig, ca 5 min. Låt svalna, ställ  i kylen.

  3. Sätt ugnen på 150°. Lägg äggvitorna i en skål och vispa på hög hastighet tills det bildas toppar. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa ca 30 sekunder emellan. Skrapa ner smet från sidorna, vispa ytterligare ca 6 min, tills smeten är fast och glansig. Tillsätt vinägern, vispa ytterligare ca 2 min.

  4. Klicka ut marängsmeten i rundlar, 10–15 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen, sänk ugnstemperaturen till 120°. Låt torka i ugnen ca 1 timme. Stäng av värmen, låt marängerna stå kvar och kallna och torka.

  5. Vispa grädden. Ta ut marängerna och bryt eller dela dem på mitten. Lägg dem på ett fat med grädde och passionsfruktscurd. Toppa med rostade nötter, bärpulver, ätbara violer och krossade karameller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!