4.24.24.24.24.2

Smashed pavlova med passionsfruktscurd, vispgrädde och pistaschnötter är en riktigt smaskig dessert. Pavlovan och curden kan göras dagen före servering.

För 8-10 personer:

Ingredienser

6 äggvitor
3,5 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger

Passionsfruktscurd:

8 passionsfrukter
2 äggulor
3 ägg
175 g smör
3 dl strösocker
1 dl citron, pressad

Topping:

3 dl vispgrädde
0,5 dl pistaschnötter, eller hasselnötter, rostade
1 tsk bärpulver, t ex hallonpulver
ätbara violer
krossade karameller, t ex godisägg

40 minuter + 1 timme i ugn

Smashed pavlova med passionsfruktscurd, vispgrädde och pistaschnötter – gör så här:

  1. Curd: Halvera och gröp ut fruktköttet ur passionsfrukterna. Vispa äggulor och ägg krämigt. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sockret under omrörning. Blanda i passionsfruktsinkråm och citronsaft. Vispa i äggblandningen, använd gärna ballongvisp.
  2. Sjud under vispning tills blandningen är tjock och krämig, ca 5 min. Låt svalna, ställ  i kylen.
  3. Sätt ugnen på 150°. Lägg äggvitorna i en skål och vispa på hög hastighet tills det bildas toppar. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa ca 30 sekunder emellan. Skrapa ner smet från sidorna, vispa ytterligare ca 6 min, tills smeten är fast och glansig. Tillsätt vinägern, vispa ytterligare ca 2 min.
  4. Klicka ut marängsmeten i rundlar, 10–15 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen, sänk ugnstemperaturen till 120°. Låt torka i ugnen ca 1 timme. Stäng av värmen, låt marängerna stå kvar och kallna och torka.
  5. Vispa grädden. Ta ut marängerna och bryt eller dela dem på mitten. Lägg dem på ett fat med grädde och passionsfruktscurd. Toppa med rostade nötter, bärpulver, ätbara violer och krossade karameller.