Smashed mozzarellagratinerad blomkål och brysselkål

Smashed mozzarellagratinerad blomkål och brysselkål är en god vegorätt att ha på julbordet. Pigga upp blomkålen och brysselkålen och ge dem ett italienskt täcke av smältande mozzarella och smakrikt, krispigt crunch. 
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g brysselkål
  • 600 g blomkål
  • 1 lagerblad - + 3
  • 2 tsk flingsalt - + 1 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 100 g kapris - små
  • 1,5 dl panko - ströbröd
  • 2 mozzarella - (à 125 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa brysselkålen. Ansa och skär blomkålen i stora buketter. Koka brysselkål och blomkål i lättsaltat vatten med 1 lagerblad 5-7 min. De ska ha viss spänst kvar. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten.

  2. Lägg grönsakerna i en smord ugnssäker form och platta till dem något med en tyngd. Krydda med 2 tsk flingsalt och peppar.

  3. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den på medelvärme i olja. Tillsätt kapris och 3 lagerblad. Stek vidare ca 2 min. Rör i ströbrödet och krydda med 1 tsk flingsalt. Fräs ytterligare ca 2 min.

  4. Skär mozzarellan i skivor och fördela över grönsakerna. Strö över ströbrödsblandningen.

  5. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!