Småländska kroppkakor

3.93.93.93.93.9

Kroppkakssmeten ska vara lagom lös så att inte kroppkakorna blir för stabbiga. Mät noga och välj en mjölig potatissort, gärna King Edward eller Snöboll, för bästa resultat.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg potatis, av mjölig sort
1 tsk salt
0,5 tsk strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl

Fyllning:

300 g sidfläsk, rimmat
1 gul lök
1 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar

Tillbehör:

, lingonsylt, skirat smör

Kroppkakor – gör så här:

  1. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av en stund. Pressa dem genom en potatispress ner i en bunke och låt det kallna.
  2. Finstrimla fläsket och stek det på medelvärme ca 5 min. Skala och finhacka löken och blanda med fläsket i stekpannan. Stek ytterligare ca 3 min. Stöt båda pepparsorterna i en mortel och blanda ner dem. Ställ blandningen åt sidan.
  3. Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker. Vispa samman äggen och rör ner dem samt mjölet lite i taget. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning. Arbeta inte degen för mycket. För att veta om degen är tillräckligt fast kan du provkoka en liten degbit i vatten och se om den håller ihop. Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 16 lika stora delar.
  4. Rulla varje del till en bulle. Gör en fördjupning i bullen och fyll den med ca 1 msk av den stekta fläskblandningen. Nyp ihop och forma återigen till en bulle. Gör samma sak med alla bitarna.
  5. Koka upp vatten med salt, ca 2 tsk salt/liter vatten. Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Servera dem varma, gärna med lingonsylt och lite skirat smör.
Fler recept med: Barn och familj, Köksskolan