30 minuter
Smaksatt potatismos – gör så här:
- Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i vatten. Låt den rinna och ånga av.
- Koka upp mjölken. Mosa potatisen tillsammans med smöret med potatisstöt. Tillsätt mjölken och vispa till en luftigt mos. Krydda med salt.
- Örtmos: Blanda moset med örter och pressad vitlök.
- Svampmos: Ansa och hacka svampen. Stek den i smör tills den fått fin färg och all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar. Blanda svampen med moset och smaksätt med tryffelolja.
- Chévremos: Hacka paprikan och smula osten. Blanda ner paprika, chévre och peppar i moset.
Örtmos passar till:
Örtmoset passar till både fisk och kött, örterna kan anpassas. Till lax passar citrontimjan, rosmarin till lamm och salvia till fläsk.
Svampmos passar till:
Svampmoset är gott tillkött eller kyckling eller som grön rätt med grillade grönsaker.
Chévremos passar till:
Moset med chèvreost och paprika passar bra till t ex ugnsbakad zucchini, fisk eller kyckling.

Foto: Per Ranung
Chévremos, svampmos och nederst i bild; örtmos!