Smaksatt potatismos - 3 recept på örtmos, chévremos och svampmos

Potatismoset blir extra gott när det smaksätts! Här är tre recept där potatismoset smaksätts med antingen vitlök med örter, svamp eller chévre. Förbered samma dag och läggas i ugnssäkra portionsformar. Strö över ost och gratinera ca 10 min i 250° strax före servering.  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kg potatis - mjölig
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1,5 tsk salt

Smaksättning 1, örtmos

  • 2 dl örter - hackade blandade , t ex rosmarin, timjan, salvia
  • 2 vitlöksklyftor

Smaksättning 2, svampmos

  • 250 g svamp - t ex skogs­champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 tsk tryffelolja

Smaksättning 3, chévremos

  • 150 g paprika - grillad
  • 150 g chèvreost
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i vatten. Låt den rinna och ånga av.

  2. Koka upp mjölken. Mosa potatisen tillsammans med smöret med potatisstöt. Tillsätt mjölken och vispa till en luftigt mos. Krydda med salt.

  3. Örtmos: Blanda moset med örter och pressad vitlök.

  4. Svampmos: Ansa och hacka svampen. Stek den i smör tills den fått fin färg och all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar. Blanda svampen med moset och smaksätt med tryffelolja.

  5. Chévremos: Hacka paprikan och smula osten. Blanda ner paprika, chévre och peppar i moset.

Chévremos, svampmos och nederst i bild; örtmos! Foto: Per Ranung

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!