55555

Potatismoset blir extra gott när det smaksätts! Här är tre recept där potatismoset smaksätts med antingen vitlök med örter, svamp eller chévre. Förbered samma dag och läggas i ugnssäkra portionsformar. Strö över ost och gratinera ca 10 min i 250° strax före servering.  

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo potatis, mjölig
2 dl mjölk
50 g smör
1,5 tsk salt

Smaksättning 1, örtmos:

2 dl örter, hackade blandade , t ex rosmarin, timjan, salvia
2 vitlöksklyftor

Smaksättning 2, svampmos:

250 g svamp, t ex skogs­champinjoner
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 tsk tryffelolja

Smaksättning 3, chévremos:

150 g paprika, grillad
150 g chèvreost
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter

Smaksatt potatismos – gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i vatten. Låt den rinna och ånga av.
  2. Koka upp mjölken. Mosa potatisen tillsammans med smöret med potatisstöt. Tillsätt mjölken och vispa till en luftigt mos. Krydda med salt.
  3. Örtmos: Blanda moset med örter och pressad vitlök.
  4. Svampmos: Ansa och hacka svampen. Stek den i smör tills den fått fin färg och all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar. Blanda svampen med moset och smaksätt med tryffelolja.
  5. Chévremos: Hacka paprikan och smula osten. Blanda ner paprika, chévre och peppar i moset.

Örtmos passar till:

Örtmoset passar till både fisk och kött, örterna kan anpassas. Till lax passar citrontimjan, rosmarin till lamm och salvia till fläsk.

Svampmos passar till:

Svampmoset är gott tillkött eller kyckling eller som grön rätt med grillade grönsaker.

Chévremos passar till:

Moset med chèvreost och paprika passar bra till t ex ugnsbakad zucchini, fisk eller kyckling.

Smaksatt-potatismos

Foto: Per Ranung

Chévremos, svampmos och nederst i bild; örtmos!