00000

Snabbkokt körsbärssylt är fyllningen i de här lättfixade små godbitarna av färdig croissantdeg. Körsbärspajerna kan även varieras med jordgubbar och hallon som också passar bra som fyllning.

För 12 pajer:

Ingredienser

7 dl körsbär, färska eller 500 g frysta
0,75 dl strösocker
2 krm bittermandelarom
1 msk majsstärkelse, Maizena
1 rulle croissantdeg, kyld (340 g)
8 kakor, t ex drömmar eller havreflarn

Pensling:

1 ägg

Garnering:

florsocker

Tillbehör:

vispad grädde

20 minuter + 12 minuter i ugn

Små körsbärspajer med smul – gör så här:

  1. Kärna ur körsbären, lägg i en kastrull, tillsätt socker, citronsaft och bittermandelarom. Koka sylten 5 min. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Koka upp under omrörning. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut degen. Stansa ut 12 rundlar,  ca 8 cm i diameter.
  3. Smörj en muffinsplåt med 12 hål och tryck ut rundlarna i hålen. Fyll med sylt upp till hälften.
  4. Krossa kakorna. Strö smulet över pajerna. Vispa upp ägget och pensla runt kanterna.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 12 min, till fin färg. Låt svalna. Pudra över florsocker och servera med grädde.