3.33.33.33.33.3

Slottsstek med pressgurka är en riktig klassisk rätt. Köttet och såsen kan förberedas dagen före.

För 8 personer

Ingredienser

1,8 kilo fransyska, eller innanlår av nöt
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 morot
150 g rotselleri
3 gula lökar
2 msk rapsolja
1 liter vatten
1 burk ansjovisfiléer, (55 g)
4 kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 dl vispgrädde

Pressgurka:

1 gurka, stor
0,5 dl ättiksprit, (12%)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk persilja, finhackad

Tillbehör

potatis, kokt

Slottsstek med pressgurka – gör så här:

  1. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Skala och skär morot, selleri och lök i cm-stora bitar.
  2. Bryn köttet i olja runt om tills det fått fin färg. Lägg köttet i en gryta. Stek rotfrukterna i olja och lägg sedan över dem i grytan. Häll över vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt ansjovisfiléer, kryddpeppar och lagerblad. Låt sjuda under lock ca 2 1/2 timme, tills köttet är mört.
  3. Gurka: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Kyl lagen.
  4. Skala gurkan och skiva den. Salta gurkskivorna och lägg dem i ett durkslag eller en sil ca 30 min. Blanda gurkan med lagen och låt stå i kylen ca 1 timme. Blanda i persiljan.
  5.  Ta upp steken ur grytan. Låt buljongen koka ihop tills ca 1 liter återstår. Häll i grädden och koka tills ca 1 liter återstår. Häll såsen och grönsakerna i en mixer och mixa till en slät sås.
  6. Skiva steken och servera med gräddsås, pressgurka och kokt potatis.