Slottsstek med pressgurka – gör så här:
- Krydda köttet runt om med salt och peppar. Skala och skär morot, selleri och lök i cm-stora bitar.
- Bryn köttet i olja runt om tills det fått fin färg. Lägg köttet i en gryta. Stek rotfrukterna i olja och lägg sedan över dem i grytan. Häll över vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt ansjovisfiléer, kryddpeppar och lagerblad. Låt sjuda under lock ca 2 1/2 timme, tills köttet är mört.
- Gurka: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Kyl lagen.
- Skala gurkan och skiva den. Salta gurkskivorna och lägg dem i ett durkslag eller en sil ca 30 min. Blanda gurkan med lagen och låt stå i kylen ca 1 timme. Blanda i persiljan.
- Ta upp steken ur grytan. Låt buljongen koka ihop tills ca 1 liter återstår. Häll i grädden och koka tills ca 1 liter återstår. Häll såsen och grönsakerna i en mixer och mixa till en slät sås.
- Skiva steken och servera med gräddsås, pressgurka och kokt potatis.