Slottsstek med pressgurka  

Slottsstek med pressgurka är en riktig klassisk rätt. Köttet och såsen kan förberedas dagen före.
Allt om Mat
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,8 kg fransyska - eller innanlår av nöt
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 1 morot
  • 150 g rotselleri
  • 3 gula lökar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 l vatten
  • 1 burk anjovisfiléer - (55 g)
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 dl vispgrädde

Pressgurka

  • 1 gurka - stor
  • 0,5 dl ättiksprit - (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk persilja - finhackad

Tillbehör

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Skala och skär morot, selleri och lök i cm-stora bitar.

  2. Bryn köttet i olja runt om tills det fått fin färg. Lägg köttet i en gryta. Stek rotfrukterna i olja och lägg sedan över dem i grytan. Häll över vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt ansjovisfiléer, kryddpeppar och lagerblad. Låt sjuda under lock ca 2 1/2 timme, tills köttet är mört.

  3. Gurka: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Kyl lagen.

  4. Skala gurkan och skiva den. Salta gurkskivorna och lägg dem i ett durkslag eller en sil ca 30 min. Blanda gurkan med lagen och låt stå i kylen ca 1 timme. Blanda i persiljan.

  5.  Ta upp steken ur grytan. Låt buljongen koka ihop tills ca 1 liter återstår. Häll i grädden och koka tills ca 1 liter återstår. Häll såsen och grönsakerna i en mixer och mixa till en slät sås.

  6. Skiva steken och servera med gräddsås, pressgurka och kokt potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!